Олиото и охладеното пиле поевтиняват като коледен подарък

23.12.2011 | 16:30
по статията работи: Теодора Пенева
Олиото и охладеното пиле поевтиняват като коледен подарък

Отново няма съществени изменения в цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко и пилешко месо) за периода 14 - 21 декември 2011 г. Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Докато брашното и агнешкото месо продължават да са със стабилни пазарни стойности, захарта, олиото и охладеното пилешко месо в големите търговски магазини (ГТВ) поевтиняват леко. На едро е отчетен спад в цените на олиото и замразеното пиле. В другите търговски обекти (ДТО) е спаднала с 4 стотинки за килограм цената на прясното пиле.

Продуктите, които са поскъпнали през изминалата седмица, са замразеното пилешко месо в големите магазини и яйцата размер М - в малките. Изравнява се стойността на яйцата М в големите вериги и в малките магазини.

Продължава тенденцията на рязка промяна в цените на замразеното и охладеното пилешко месо на регионално ниво. Забелязва се и нещо интересно - цените на повечето хранителни продукти вървят паралелно в Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен. Това важи за цените на яйцата М в големите маркети и в малките магазинчета, за агнешкото и замразеното пилешко месо в ГТВ, както и за охладеното пиле на едро.

Захар

Няма промяна в средната за страната цена на едро за периода 14 - 21 декември. Тя остава 2,21 лева за килограм. Продуктът се е предлагал на цени от 2,07 лева (в Добрич) до 2,40 лв. (в Разград). Отбелязани са леки колебания в стойностите по области. Най-много е поевтиняла захарта в Русе - с 5 стотинки. Най-голямо поскъпване, с 2 стотинки за килограм, е регистрирано в Плевен и Силистра.

На дребно в ГТВ захарта продължава да поевтинява с бавни темпове. Средната й за страната цена за периода е със стотинка по-евтина в сравнение със седмицата 7 - 14 декември и възлиза на 2,34 лева за килограм. Тя варира в диапазона 2,19 лева (в София) - 2,50 лева (във Велико Търново, Ловеч, Плевен и Габрово). Цената на продукта се е повишила с 5 стотинки за килограм в три области - Варна, Добрич и Шумен. На понижаването на средната му стойност в големите магазини е повлияло главно поевтиняването с 5 стотинки за килограм във Велико търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и София.

И тази седмица е без изменение средната за страната цена на захарта и в ДТО - 2, 44 лева. Интервалът на стойностите започва от 2,33 лева за килограм в Бургас, Добрич и Перник и стига до 2,60 лева за килограм в Шумен. Поевтиняване на захарта е отбелязано в три области, като в Шумен то е най-голямо - с 10 стотинки. Поскъпване е имало само в Добрич - с 5 стотинки.

Олио

Продължава спадът в цените на олиото на едро - средната му за страната стойност през периода 14 - 21 декември е 2,46 лева за литър. Това е с 4 стотинки по-малко, отколкото беше през предходния изследван период. Стойностите по области са варирали от 2,28 лева в Пазарджик до 2,70 лева в Смолян. Колебания има в почти всички изследвани области. Най-рязък спад в цените се наблюдава в Сливен (с цели 11 стотинки за литър), а най-голям ръст - в Пловдив (с 5 стотинки за литър).

Поевтинява олиото и на дребно в ГТВ. Тази седмица то се е продавало на средна за страната цена от 2,89 лева за литър или с 1 стотинка по-малко, отколкото през периода 7 - 14 декември. Въпреки това е широк диапазонът на стойностите на продукта в отделните области - от 2,59 лева за литър в Добрич до 3,17 лева за литър в Перник. Промяна в цените е отчетена само на 4 места, като навсякъде има спад. Най-много е поевтинял продуктът в Добрич - с 11 стотинки за литър.

Стабилна остава единствено средната цена на олиото на дребно в ДТО - 3,01 лева. Няма промяна и в интервалът, в който варират стойностите по райони. Той започва от 2,81 лева за литър в Добрич и стига до 3,25 лева за литър в Смолян. Колебания се наблюдават само на 3 места - поевтиняване с 3 стотинки в Перник и в София и с 5 стотинки в Шумен.

Брашно

И тази седмица цените на брашното са сравнително стабилни. Средната му за страната стойност на едро се е понижила с 1 стотинка за килограм до 86 стотинки. По райони продуктът се е продавал на най-ниска цена 61 стотинки за килограм във Враца и на най-висока - 1 лев за килограм в Разград. Несъществено изменение на стойностите на брашното се наблюдава в почти всички изследвани области. Най-много то поскъпва в Добрич и в Разград - с по 3 стотинки за килограм. Най-голямо поевтиняване е регистрирано в Ловеч - с 4 стотинки.

С 1 стотинка спада и средната за страната цена на продукта на дребно в ГТВ - през тази седмица той се е продавал за 1,03 лева за килограм. Отново обаче няма промяна в ценовия диапазон - най-евтино брашното е вървяло в Добрич, за 92 стотинки, а най-скъпо - в Бургас, за 1,14 лева. Само в три от проучваните области е отчетена промяна в стойностите - повишаване с 2 стотинки за килограм в Перник и спад с 8 стотинки в Благоевград и в Кюстендил.

Без промяна е средната за страната стойност за брашното на дребно в ДТО - 1,11 лева за килограм. Запазва се интервалът на цените в различнит райони - от 95 стотинки във Варна до 1,25 лева в Габрово. Единственото изменение при брашното в малките магазини е на областно ниво - то поевтинява със 7 стотинки за килограм в Благоевград и в Кюстендил.

Яйца

Стабилни са стойностите на яйцата размер М на едро през периода 14 - 21 декември - средната им за страната цена отново е била 20 стотинки за брой. Най-евтино те са вървели в Бургас и в Ямбол (по 17 стотинки за яйце), а най-скъпо - във Велико Търново и в Ловеч (по 22 стотинки). Отчетени са леки колебания на цените на яйцата М в проучваните области, като най-много те са се повишили в Стара Загора, а най-много са спаднали в Разград - с по 2 стотинки за брой.

Не се е изменила и средната за страната цена на продукта на дребно в ГТВ. И през тази седмица яйцата М са се продавали за 24 стотинки, като по области стойностите са варирали от 22 стотинки за брой в Шумен и в Кърджали до 26 стотинки за брой в Габрово, Велико търново, Ловеч и Плевен. И в големите магазини на дребно няма резки промени в цените на яйцата размер М. Само в Добрич те са поевтинели (с 1 стотинка), а в 7 места цената им се е покачила. Най-голям ръст (с 2 стотинки) е отбелязан именно в областите, в които яйцата вървят най-скъпо - Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

В ДТО, средната цена на продукта на дребно се е повишила с 1 стотинка спрямо предходния проучван период и е била 24 стотинки за брой. Диапазонът на стойностите започва от 21 стотинки (Шумен) и стига до 26 стотинки (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Най-много са поскъпнали яйцата М в Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Хасково - с 3 стотинки за брой. Леко понижение на цените е отбелязано само във Варна и в Добрич - със стотинка за яйце.

Агнешко месо

Почти няма промяна в цените на агнешкото месо през седмицата 14 - 21 декември - нито на национално, нито на регионално ниво. На едро то отново се е продавало средно за 12,16 лева за килограм. Съответно е вървяло най-евтино в Сливен и в Ямбол (11 лева за килограм), а най-скъпо - във Варна и в Ловеч (13,15 лева за килограм). В две от проучваните области е регистрирано изменение - поскъпване с 15 стотинки във Варна и с 20 стотинки в Добрич.

На дребно няма промяна в данните за стойностите на агнешкото. В ГТВ средно за страната то е вървяло на цена 13,38 лева за килограм. Цените отново варират от 13.25 лева във Велико Търново, Ловеч, Габрово и Плевен до 13,89 лева в Бургас.

В ДТО средната за страната стойност е възлизала на 12,99 лева за килограм. По области интервалът варира от 12,65 лева във Варна до 13,18 лева в Ловеч.

Пилешко месо

Пиле - замразено

С 3 стотинки поевтинява замразеното пилешко месо на едро през седмицата 14-21 декември спрямо периода 7-14 декември. Средната му за страната цена е била 3,73 лева за килограм, като по области стойностите са варирали от 2,99 лева в Монтана до 4,30 лева във Варна. Отново резки промени в цените се забелязват в някои от изследваните райони. Най-много се е повишила стойността на продукта в Плевен (с 15 стотинки за килограм), а най-рязко в спаднала в Ловеч (с 10 стотинки за килограм).

Обратно, на дребно в ГТВ замразеното пиле поскъпва с 1 стотинка, като през изминалата седмица се е предлагало на средна цена от 4,33 лева за килограм. Най-високата стойност е регистрирана в Габрово, Ловеч, Велико Търново и Плевен - 4,65 лева. Най-ниската цена е отбелязана в Шумен - 4 лева за килограм, като там е отчетена и единствената промяна за периода - поскъпване с 25 стотинки.

Стабилна обаче остава цената на замразеното пилешко месо на дребно в ДТО, като средната му стойност и тази седмица е била 4,35 лева за килограм. Диапазонът отново започва от 3,98 лева (Търговище) и стига до 4,90 лева (Ловеч). Промяна в стойностите е отбелязана само на 3 места - поевтиняване с 5 и 7 стотинки (съответно във Варна и в Перник) и поскъпване с 5 стотинки (в София).

Пиле - прясно, охладено

Няма промяна в средната за страната стойност на охладеното пилешко месо на едро - през периода тя е била 4,35 лева за килограм. Отново най-ниската стойност е отчетена в Търговище (3,80 лева), а най-високата - в Габрово, Ловеч и Плевен (4,65 лева). Изменение в цените е регистрирано само в 3 от изследваните области - поскъпване с 5 стотинки в Русе и с 10 стотинки в София, което е уравновесено от понижението с 10 стотинки в Шумен.

С 1 стотинка спада средната за страната цена на прясното пиле на дребно в ГТВ до 4,89 лева за килограм. То се е предлагало най-евтино в Добрич (за 4,20 лева), а най-скъпо - отново в Бургас (5,49 лева). Въпреки минималното понижение на средната цена на продукта, на регионално ниво отново се наблюдават резки изменения. Поевтиняване е регистрирано в 4 области, като най-рязко то е в София - с 21 стотинки за килограм. Единственото поскъпване е отчетено в Шумен - с 20 стотинки за килограм.

По-съществено е понижаването на средната цена на охладеното пилешко месо на дребно в ДТО - с 4 стотинки. През изследвания период до е вървяло за 4,98 лева за килограм, като е варирало в интервала от 4,50 лева в Шумен до 5,55 лева в Ловеч. Само на 4 места има промяна в цената на прясното пиле, като навсякъде тя е спаднала. Най-съществено е понижението с 28 стотинки за килограм в Шумен.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net