Кофас: Търговските напрежения отново са на преден план в световната икономика

09.07.2019 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Спад в световната търговия се наблюдава през първата половина на годината и дори през втората да се очаква леко възстановяване, то вероятно ще понесе 0,7% спад, считат експертите на Кофас
Кофас: Търговските напрежения отново са на преден план в световната икономика
Снимка: под лиценза на creative commons

Спад  в световната търговия се наблюдава през първата половина на годината и дори през втората да се очаква леко възстановяване, то вероятно ще понесе 0,7% спад, считат експертите на Кофас. Очаква се световният икономически растеж да намалее от 3,1% през 2018 г. до 2,7% през 2019 г. и след това да остане стабилен през 2020 г. В този контекст Кофас очаква ръст в неплатежоспособността на компаниите в по-голяма част от страните през тази година.

Напрегнатата ситуация в сектори като автомобилната индустрия, металургията, дистрибуцията и текстила е показателна за  уязвимостта на глобалната икономика.  За втори път в рамките на шест месеца Кофас понижава оценката си за кредитния риск на автомобилните компании в 13 държави, както и почти всички оценки на риска в автомобилния сектор в Европа.

Трудностите, пред които е изправен автомобилният сектор  са показателни за проблемите в глобалната икономика.  Същевременно цикличното забавяне в много региони и политическите рискове, породени до голяма степен от търговския протекционизъм и променящото се поведение на потребителите (напр. висококачествено домакинско оборудване в Китай и новите разпоредби за борба със замърсяването в Европа) допринасят за усложненията в сектора. 

Търговското напрежение между Китай и Съединените щати ще допринесе за забавянето на икономиката на САЩ, както и за  по-ниско вътрешно търсене, като се очаква икономически растеж от 2,5% тази година и едва 1,3% през 2020 г., спрямо 2,9% през 2018 г. За Китай търговската война доведе до значителен спад в износа към САЩ. Отчетен е спад от 10% през първите четири месеца на годината. Търговското напрежение оказва влияние върху цялата световна икономика.

По-общо казано, несигурният  резултат от преговорите между китайското и американското правителство и напрежението, което се усеща в атмосферата, породено от търговската война, продължава да оказва влияние върху  бизнес доверието. В много страни по света се отчита спад на бизнес доверието през последната година, особено в производствените сектори, споделят експертите на Кофас.

Такъв е случаят в Германия, където показателите за бизнес доверие като IFO, отчетени през месец юни са най-ниските за последните пет години. Наблюдава се и тенденция към намаляване на годишния темп на промишлено производство. Кофас прогнозира икономически растеж за Германия от 0.8% тази година в сравнение с 1.5% миналата година.

Също така анализаторите понижават оценката си за риска в Германия от A1 на A2. Оценките за три икономики, които се влияят пряко от ситуацията в Германия, също са понижени. Кофас понижава оценката си за Чехия и Словакия (от А2 до А3), както и за Австрия (от А1 до А2). Бизнес рискът също се увеличава в Исландия (понижен до А3). По-благоприятно е развитието в държави като Узбекистан (оценка повишена от C до B) и Киргизстан  (оценка повишена от D на C), където оценката на риска се подобрява и компаниите се възползват от относително отворената икономика и политика. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net