Кофас: Глобалното възстановяване продължава през 2022, но ни очаква неравен път

21.02.2022 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Основното притеснение за всички икономики през 2022-ра остава инфлацията, експертите намаляват прогнозния си растеж на БВП за годината
Кофас: Глобалното възстановяване продължава през 2022, но ни очаква неравен път
Снимка: под лиценза на creative commons

Две години след избухването на пандемията глобалната икономика продължава своето възстановяване. Все още обаче е изправена пред сериозни предизвикателства. След затишието през третото тримесечие на 2021 г., Омикрон подчерта непредвидимостта на пандемията и извади на преден план един от основните фактори, които засягат възстановяването – нарушения във веригата за доставки. Другият значим фактор е трайното отклонение на инфлацията.

Поради по-леките мерки от страна на правителствата в някои европейски държави, ефектите върху икономиките не са особено значими, но все още се наблюдават негативни последствия върху секторите на въздушния транспорт, туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Нарушенията във веригата за доставки ще извървят още път

След като първоначално беше засегната автомобилната индустрия, трудностите във веригата за доставки се разпространиха в повечето сектори от производството до конструкциите. Въпреки че  експертите не дават точна прогноза кога ще се върнем към нивата отпреди пандемията, изглежда, че консенсусът за постепенно облекчаване от първата половина на 2022г. е твърде оптимистичен.  Прекъсванията и недостигът на материали вероятно ще продължат. Това е и причината експертите на Кофас да намалят прогнозите си относно увеличението на БВП през 2022 г. за страни от Европа, както и за САЩ и Китай.

Освен това, въпреки че възстановяването продължава, неплатежоспособността, която все още е с ниски нива - включително в Съединените щати, Франция и Германия, постепенно би следвало да нарасне през 2022 г., какъвто е случаят във Великобритания към момента.

Основното притеснение за всички икономики през 2022 г. е инфлацията

С продължаващия скок на цените на стоките, подхранван от кратковременната инертност на веригата за доставки и геополитическото напрежение, инфлацията се превръща в основен риск за икономиките през 2022 г. В момента тя се движи и от цените на промишлените стоки в много икономики, тъй като компаниите прехвърлят увеличението на производствените разходи върху потребителските цени.

Норвегия регистрира най-високия търговски излишък в цялата си история, благодарение на активния износ на петрол и газ. Много африкански държави, дори засегнатите от въоръжени конфликти и политически катаклизми, все още се възползват от високите цени на енергията, минералите, дървения материал и селскостопанските продукти.

В САЩ проблемите с инфлацията и предлагането намалиха инерцията на възстановяване. Докато растежът на БВП се очаква да остане стабилен през 2022 г. (+3,7%), тези фактори ще продължат да оказват влияние върху активността. През четвъртото тримесечие на 2021 г. годишната инфлация достигна 7% - най-високото ниво от 40 години насам. В отговор на това Федералният резерв на САЩ намекна за предстоящо повишаване на лихвите, което предизвика затягане на паричната политика в някои развиващи се страни.

В Европа прекъсванията във веригите за доставки, съчетани със силното търсене, доведоха до по-високи цени на производител и енергия. Германия преживя най-високата си инфлация от над 30 години. Ситуацията е динамична и в останалата част от еврозоната: инфлацията остава умерена във Франция, докато цените в Испания се повишават. Във Великобритания инфлацията се повиши до 5,4% и така Bank of England стана първата голяма централна банка, която повишава лихвения си процент през декември 2021 г. 

Основният сценарий, който прогнозират експертите на Кофас, включва близка до пиковата инфлация, която ще отслабне, тъй като цените на енергията и веригата за доставки ще се облекчат през втората половина на годината.

"Рязкото нарастване на инфлационните рискове изостря социалния натиск в развиващите се страни, който вече беше подсилен от осезаемото неравенство, свързано с пандемията. В Африка високите цени на енергията и храните, които са основна тежест за домакинствата, имат ограничено потребление до степен, в която са спомогнали за увеличаването на продоволствената несигурност и бедността. Поради нивата на публичния дълг, фискалната подкрепа на континента е силно ограничена, а безработицата в повечето страни е висока. Южна Африка, Алжир, Ангола, Мозамбик, Нигерия, ДРК, Зимбабве, Етиопия, Гвинея и Тунис са примери за страни, които изпитват нарастващ социален натиск в резултат на кризата", коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net