Сирия - изправена пред икономически колапс, но със свободен дух

06.01.2012 | 12:55
по статията работи: Елица Елефтерова
Страната може да се промени или с Башар Асад, или без него
Сирия - изправена пред икономически колапс, но със свободен дух
Снимка: Sxc.hu

Ситуацията в Сирия в момента

Вече почти година светът е заливан с новини за репресиите на режима на сирийския президент Башар Асад в Сирия. Всекидневните новини за убити сирийски граждани не впечатляват никого и са фон на всяка вечерна новинарска емисия.

Постоянство е думата, която може лаконично да опише състоянието на ситуацията в страната - постоянство на сирийската опозиция и на народа, постоянство и в опитите на президента на арабската държава да задържи властта в ръцете си и да потуши протеста на хората.

ООН е с вързани ръце, тъй като Русия и Китай отказват да се подкрепи каквато и да е резолюция срещу режима. Причината за отказа от страна на Русия е ясен – те не искат да преустановят добрите си отношения със Сирия, защото там пласират оръжието си.

На фона на жертвите от страна на обикновените хора в различни градове на страната, влиятелните държави се опитваха да премерят сили с дипломатическите инструменти, с които боравят. Въпреки това, хората не се отказват да протестират, дори и след ставащите всекидневие убийства на невръстни деца.

В същото време Турция, която беше доскорошен партньор на Сирия, наложи санкции, по-големи дори от тези, които Арабската лига наложи на режима. Турция спря продажбата на електричество и прекъсна всички съвместни проекти и инвестиции. Освен това прекрати полетите към и от Сирия и замрази авоарите на висши сирийски представители в Турция. Анкара спря и финансовото си сътрудничество със сирийската централна банка и други институции. Много от сирийските войници са дезертирали и са избягали в Турция и от там създават своя армия за освобождението на народа.

Кралят на Йордания беше първият арабски лидер, които призова президента да си подаде оставката. Иран, доскорошният партньор, също усети накъде духа вятърът и остро осъди геноцида. Европейският съюз също се намеси. Съюзът наложи санкции срещу три сирийски петролни компании. Сред наказаните фирми е и Syria Trading Oil Company, която е държавна собственост. Санкциите са част от усилията на ЕС да увеличи финансовото напрежение върху Сирия, за да се спрат репресиите. Списъкът със санкционираните предприятия включва също медийни компании и фирми, които доставят оборудване на изследователски център, който подкрепя потушаването на опозиционните протести.

Междувременно върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова международната общност да предприеме действия, за да защити гражданите на Сирия от "безмилостните репресии” на управляващите. В момента страната е по пътя на гражданска война. Над 4 000 души са убити, сред които и 307 деца. 56 деца са загубили живота си само през месец ноември 2011 г. Счита се, че повече от 14 000 души са били задържани от властите.

Очевидно санкциите срещу режима започват да дават някакъв резултат. Алекс Омари разказва във Facebook, че има режим на тока. "В цял Дамаск спират тока по 2-3 часа на ден, за спестяване на електроенергията, както правеха преди 3 години - знаеше се, че всеки ден токът спира за 3 часа или за спестяване, или защото продаваха ток на Ливан. Освен че свикнахме на ден по 3 часа да нямаме ток, сега свикваме да седим часове на опашка за дизел. Хората се нареждат рано сутринта на опашки от стотици метри и чакат да напълнят дизел за домовете си", разказва сириецът.