Какво означава отказ от реформи на финансирането на силовите служби

05.11.2015 | 14:31
по статията работи: Даниел Василев
Решението на премиера Борисов ще се отрази негативно върху икономиката и данъкоплатците
Какво означава отказ от реформи на финансирането на силовите служби
Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов отхвърли предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за реформи на финансирането на силовите ведомства, след като полицаи от София и страната, подкрепени от колегите си от другите служби, излязоха на протести във вторник и сряда и блокираха кръстовището на Орлов мост в центъра на София в пиковите часове. В тази статия ще разгледаме ефектите от това решение на министър-председателя. Повече информация за приетите от премиера решения за бюджета на ведомството могат да се видят тук.

Каква е ситуацията в МВР

Основният фокус ще е върху МВР, защото: 1) това е най-голямото силово ведомство като брой заети и като бюджет; 2) от всички силови структури гражданите контактуват най-често именно с полицаи; т.е. техните действия и ситуацията в МВР влияят относително повече върху живота на обикновения човек, отколкото тази в пожарната или в армията.

Бюджетът на МВР е един от много високите ведомствени бюджети, като по традиция ежегодно се гласуват повече от 1 млрд. лв. за полицията. През последните 5 години министерството е разполагало със съответно: 2010 – 1,039 млрд. лв.; 2011 г. - 1,090 млрд. лв.; 2012 г. - 1,045 млрд. лв.; 2013 г. - 1,252 млрд. лв.; 2014 г. - 1,260 млрд. лв. В бюджета за 2015 г. за МВР бяха отделени 1,031 млрд. лв., но през октомври бюджетът беше актуализиран (както почти по традиция се случва през последните години) и Министерството на вътрешните работи получи допълнителни 180 млн. лв., като по този начин бюджетът на ведомството надхвърли 1,211 млрд. лв.

Огромна част от тези средства се харчат само за издръжката на персонала, като в гласувания за тази година бюджет на ведомството 936 млн. лв. (или повече от 90% от всички средства) ще струва изплащането на заплати, бонуси и останалите разходи за персонала.

Същевременно самият персонал, за който се разходва огромна част от бюджета на МВР, регистрира спад през последните 5 години. Разчетите на Министерството на вътрешните работи показват, че към края на миналата година в МВР работят 47 134 щатни служители, а през 2010 г. - 56 411.

От отчет-анализа на Областната дирекция на МВР – София за 2014 г. се вижда, че разкриваемостта на престъпленията в столицата е била по-малко от 50% при регистрирани 3593 престъления и разкрити 1487. Тук трябва да се отбележи, че в анализа не попадат извършените престъпления, за които няма подаден сигнал. Ако и те попаднат в калкулацията успеваемостта на полицаите в София би била още по-ниска. Освен това като абсолютна стойност разкритите престъпления в София са регистрирали ръст от едва 7 престъпления, което може би означава, че няма промяна в ефективността на полицията. Средната разкриваемост за страната е 41,7%, а делът на разкритите криминални престъпления е 40%. В някои области, например във Видин, разкриваемостта е изключително ниска, като там делът на разкрите престъпления е едва 20%,

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...