Падат цените на шестте основни хранителни продукта

20.04.2012 | 20:03
по статията работи: Теодора Пенева
Единствено олиото и замразеното пиле поскъпват с по стотинка
Падат цените на шестте основни хранителни продукта
Снимка: Булфото

Спад в цените на шестте основни хранителни продукта (брашно, олио, захар, яйца, агнешко месо и пилешко месо) на дребно сочат последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те засягат периода 11-18 април 2012 г.

В рамките на изследваната седмица са поевтинели почти всички продукти. Продължава понижението при двата размера яйца – M и L, както и при кристалната захар. След огромното търсене по Великден са поевтинели и трите основни разфасовки на агнешкото – цялото агне, бутът и плешката. Обратен курс поема и охладеното пилешко месо в посока намаляване на стойността си. Със стотинка е поевтиняло и брашното.

Поскъпване е регистрирано единствено при замразеното пилешко месо и при олиото – в размера на стотинка.

По-интересното в случая е, че раздвижванията са предимно в големите търговски вериги (ГТВ), за сметка на стабилните стойности на храните в другите търговски обекти (ДТО).

Захар

С още 2 стотинки е поевтиняла бялата кристална захар през периода 11-18 април. Средната й за страната цена на дребно е била 2,27 лева за килограм. Спадът се дължи на раздвижванията в различните проучвани области, съсредоточени в големите вериги.

В ГТВ в Пловдив, в Плевен, в Ловеч и във Велико Търново продуктът е понижил стойността си с 10 стотинки, а в тези в Шумен – с цели 22 стотинки. Най-голямото поскъпване е в размера на 10 стотинки за килограм и е регистрирано в големите магазини във Враца и в Монтана, както и в малките – във Варна. 

Олио

След спада в цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно през седмицата 4-11 април в рамките на последния проучван период тя се е увеличила с 2 стотинки. Средно за страната то се е продавало за 2,96 лева за един литър.

И тук измененията на регионално ниво е преди всичко в ГТВ. Най-съществено олиото е поскъпнало в големите вериги в Перник и в магазинчетата в Ловеч – с 15 стотинки за литър. Най-много то е поевтиняло в големите магазини в Шумен – с 10 стотинки.

Брашно

През последните три изследвани седмици стойността на брашното тип 500 на дребно оставаше без промяна на 1,05 лева. В рамките на интервала 11-18 април продуктът е поевтинял със стотинка до 1,04 лева за килограм.

И тук регионалните стойностни промени са регистрирани главно в големите магазини. В ГТВ в осем от изследваните области цената на брашното е отчела спад с 10 стотинки за килограм. Това са Варна, Добрич, Перник, Разград, Силистра, Русе, Шумен и Търговище. В останалите региони стойността на продукта е останала сравнително стабилна.

Яйца

Продължава да пада цената на яйцата на дребно. Поевтиняването се движи паралелно при двата размера на продукта – M и L. С 2 стотинки се е понижила средната стойност на малките яйца до 29 стотинки и с 1 – на големите, до 31 стотинки за брой. По области не се наблюдават съществени изменения за периода.

Агнешко месо

През периода 11-18 април е отчетено поевтиняване при трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно. На регионално ниво преобладават промените в големите търговски вериги. 

Цялото агне е понижило стойността си с 2 стотинки до 13,78 лева за килограм. Най-голямото поевтиняване е регистрирано в Стара Загора – с 1,05 лева.

С 46 стотинки е намалил цената си агнешкият бут и през изминалата седмица е вървял за 13,77 лева за килограм. В повечето от изследваните области се наблюдават отчетливи стойностни спадове, като най-големият от тях е в размера на 5,46 лева и е регистриран в големите магазини на Враца и на Монтана. Маржът между средните цени на агнешкия бут в ГТВ и в ДТО е в размера на 89 стотинки, като по-висока е тази в магазинчетата.

Агнешката плешка е струвала средно 13,22 лева за килограм или с 58 стотинки повече на седмична база. И тук най-същественото поевтиняване е отчетено в хипермаркетите в Монтана и във Враца – с 4,21 лева за килограм. Цели 91 стотинки е маржът между стойностите на плешката в големите и в малките магазини средно за страната, като тя се е продавала по-скъпо в ДТО.

Пилешко месо

Пиле – замразено

През изминалата седмица замразеното пилешко месо е повишило средната си цена на дребно с 1 стотинка до 4,41 лева за килограм. Поскъпването се дължи на раздвижвания в ГТВ на някои от изследваните области. В Шумен, в Русе и в Разград замразеното пиле е увеличило търговската си стойност с 15 стотинки за килограм, а в Перник я е намалило с 10 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

С цели 5 стотинки за килограм е поевтиняло охладеното пиле до 4,98 лева. Това е обратна на забелязваната през последните три седмици тенденция на поскъпване на продукта. Отчетени са резки ценови изменения в част от проучваните региони, като най-съществените са спад в размера на 65 и на 50 стотинки съответно в ГТВ в Благоевград и в Бургас.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...