Падат цените на дребно на агнешкото

13.07.2012 | 16:20
по статията работи: Теодора Пенева
Трите разфасовки на месото са поевтинели с по 50 ст. в магазинчетата в София
Падат цените на дребно на агнешкото

Цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо на дребно, остават сравнително стабилни през периода 4-11 юли 2012 г. Това показват данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Без промяна са средните търговски стойности на немесните продукти – захар, олио, брашно и яйца, както и на замразеното пилешко месо. Поскъпнало е единствено охладеното месо, като увеличението е в размер на стотинка и касае предимно големите търговски вериги (ГТВ) на част от изследваните области.

И трите разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка) са поевтинели в рамките на седмицата – съответно с 3, 7 и 11 стотинки за килограм. Освен това и при трите е отбелязан спад с 50 стотинки в другите търговски обекти (ДТО) в Софийска област.

Захар

След като стана ясно, че цената на бялата кристална захар на дребно се е понижила с 16 стотинки от началото на 2012 г. насам, през последната проучвана седмица тя е без промяна. Между 4 и 11 юли продуктът е струвал средно 2,22 лева за един килограм.

Въпреки това се наблюдава малко по-съществено ценово раздвижване в отделните региони, особено в големите вериги. Най-резкият спад е отчетен в ГТВ в областите Ловеч и Кюстендил. Той е в размер на 10 стотинки. Най-много захарта е поскъпнала в хипермаркетите във Варна – с 6 стотинки за килограм.

Олио

Непроменена остава търговската стойност на рафинираното слънчогледово олио на дребно – 3,01 лева за литър. На областно ниво се наблюдават промени само на някои места. Най-отчетливо е намалението със 17 стотинки в големите и в малките магазини в област Кюстендил. Най-сериозното поскъпване на продукта е регистрирано в ДТО на област Благоевград – с 10 стотинки.

Брашно

Въпреки страховете, че поскъпването на пшеницата в глобален мащаб ще доведе до поскъпване на хляба у нас, брашното тип 500 както винаги остава на стабилна цена на дребно. В рамките на изследвания интервал 4-11 юли то е вървяло за 1,04 лева средно за страната.

В някои региони се наблюдава увеличение на търговската стойност на продукта, което не се е отразило на средната му цена. Това се отнася най-вече за големите търговски вериги, като най-същественото покачване е това с 10 стотинки в Кюстендил и това с цели 18 стотинки във Варна. В нито една от изследваните области не е забелязано понижение.

Яйца

Няма промяна и в средната за страната цена на дребно на яйцата. Тези размер M са се продавали за 26 стотинки за брой, а тези размер L – за 29 стотинки. По области ценовите изменения са съсредоточени в ГТВ. При малките яйца те са в интервала 1-4 стотинки, а при големите – 1-2 стотинки.

Агнешко месо

И трите основни разфасовки на агнешкото (цяло агне, бут и плешка) са поевтинели на дребно в рамките на седмицата 4-11 юли спрямо периода 27 юни - 4 юли.

Средната цена на цялото агне е спаднала с 3 стотинки до 13,09 лева за килограм. Данните на МЗХ сочат промяна само в една от проучваните области – спад с 50 стотинки в малките магазини в София.

Със 7 стотинки по-евтино е вървял агнешкият бут средно за страната. Цената му е била 13,30 лева. Бутът също е понижил цената си с 50 стотинки за килограм в магазинчетата в Софийска област. Другата отбелязана промяна, повлияла на средната му цена, е намалението с 1 лев в големите вериги във Варна.

Агнешката плешка е поевтиняла с 11 стотинки до 12,99 лева за килограм. На регионално ниво спад е регистриран в ГТВ във Варна (с 1,50 лева) и в ДТО в София (с 50 стотинки).

Пилешко месо

Пиле – замразено

През седмицата 4-11 юли замразеното пиле се е продавало отново за средно 4,43 лева на дребно. Почти не са отбелязани ценови изменения в отделните изследвани области. Най-отчетливите са поевтиняването на продукта с 15 стотинки за килограм в магазинчетата в Софийска област и поскъпването му с 14 стотинки в хипермаркетите в Шумен и с 10 стотинки в тези в област Кюстендил.

Пиле – прясно, охладено

Цената на прясното пиле пък продължава да се вдига. На дребно тя се е повишила с 1 стотинка до 5,01 лева за килограм. Продуктът е поскъпнал с 10 и повече стотинки в търговските вериги в пет региона, като най-същественото увеличение е това с 39 стотинки за килограм в ГТВ във Варна. Спад е отчетен в ДТО в две области – Бургас (със 17 стотинки) и София (с 9 стотинки).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...