Месец преди Великден агнешкото поевтиня

15.04.2013 | 14:25
по статията работи: Теодора Пенева
Цените на повечето от основните храни са останали стабилни в първите дни на април
Месец преди Великден агнешкото поевтиня

 

Месец преди Великденските празници се наблюдава спад на цените на дребно на един от най-потребяваните продукти – агнешкото месо. Тази тенденция е проследена в последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), отчитащ движението на търговските стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо).

Данните са за периода 27 март – 3 април 2013 г. Средните за страната цени са изчислени на базата на стойностите в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Намаление е отбелязано и при трите проучвани разфасовки на месото – цяло агне, плешка и бут. Наблюдава се раздвижване на пазара на агнешкото в София.

Другият „празничен“ продукт – яйцата, се е продавал през периода на цените, измерени седмица по-рано. Без промяна са още стойностите на захарта, олиото и брашното.

Цените на двата проучвани вида пилешко месо (замразено и охладено) бележат леко покачване.

Яйца

В първите дни на април цените на двата проучвани размера яйца са се запазили на нивата си от края на март. Тези размер M са стрували средно 27 ст./бр., а тези размер L – по 29 ст.

Измененията в отделните области са в рамките на 1-3 стотинки, като в по-голямата част от тях е отчетен спад.

Агнешко месо

През периода 27 март – 3 април са се понижили средните цени на дребно и на трите проучвани разфасовки агнешко месо.

Цяло агне

Цялото агне е поевтиняло с 14 стотинки до 13,53 лв./кг. Средната му стойност в мрежата на ГТВ се е повишила с 1,3%, но това се дължи на откритото предлагане в Софийска област. Цената на цялото агне в ДТО е спаднала с 3,4%.

Единствената промяна на регионално ниво е поевтиняването с 25 стотинки в малките магазини в област Стара Загора.

Агнешки бут

Понижението при агнешкия бут е в размер на 7 ст. до 14,13 лв./кг.

По области са отбелязани два регионални скока – с 4,6% (60 ст.) в големите вериги в Пазарджик и с 10,3% (1,24 лв.) - в малките търговски магазини в София.

Месото е поевтиняло в три области – с 4,4-4,5% ГТВ в Стара Загора и ДТО във Варна, както и с 1,1% - в малките магазини в Пазарджик.

Агнешка плешка

При агнешката плешка е наблюдаван спад с 13 стотинки до цена от 13,39 лв./кг.

Разфасовката като цяло е поскъпнала в големите търговски вериги, като отчетените увеличения са измерени в областите Варна (с 11,6%), Кърджали (с 1,9%) и Пазарджик (с 4%). Въпреки това средната стойност на плешката в ГТВ се е понижила с 1,7% спрямо предходната седмица, тъй като през тази е открито предлагане в Сливен, София и Ямбол, при това на по-ниски от средната цени.

Леко е спаднала и цената в ДТО, което се дължи на намаленията във Варна (с 3,4%) и в Пазарджик (с 1,1%). Отбелязано е и едно повишение – с 10,4% (1,19 лв.), в София.

Пилешко месо

Леко са се увеличили търговските стойности на двата вида пилешко месо. Замразеното е поскъпнало с 2 стотинки до 5,13 лв./кг, а охладеното – с 1 стотинка до 5,30 лева.

Пиле – замразено

Измерени са десет ценови скока на замразеното месо в отделните региони в страната. Четири от тях са с над 3,5%, като най-сериозни са поскъпванията с 8,6% (44 ст.) в големите магазини в Търговище и със 7,5% (37 ст.) в малките обекти във Варна.

Най-сериозният спад също е отчетен във Варна, но в мрежата на ГТВ – с 2,8% или с 15 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

Повечето изменения в цените на прясното пиле са отбелязани в големите вериги в регионите. Въпреки това средното поскъпване се дължи на покачването с 2 стотинки на стойността на месото в ДТО.

Най-голямото увеличение на продукта е това в ГТВ в област Варна – с 4,1% (21 ст./кг). Най-отчетливото намаление е в размер на 9,5% (50 ст.) и е регистрирано в хипермаркетите в Русе.

Захар

Търговската стойност на бялата кристална захар е останала стабилна в периода 27 март – 3 април - 2,20 лева за килограм.

Като цяло не са отчетени съществени изменения на областно ниво. В шест региона са налице ценови намаления в диапазона 2,2-2,8%. Налице са четири повишения с между 0,2 и 3,4%.

Олио

Без промяна е останала и средната цена на рафинираното слънчогледово олио, като през последната проучвана седмица тя е била 3,08 лв./л. Въпреки това са забелязани няколко отчетливи ценови промени на регионално ниво. Най-сериозното поевтиняване е това с 9,2% (30 ст./л), измерено в хипермаркетите в София, а най-резкият скок – с 2,4% (7 ст.) - в тези в Русе.

Брашно

И стойността на брашното тип 500 на дребно е останала непроменена през изследваната седмица – 1,14 лв./кг. Леко се е понижила цената му в мрежата на ГТВ (до 1,10 лв.), което не се е отразило на средната за страната.

В големите магазини са регистрирани и повечето регионални промени. В цялата търговска мрежа са налице девет намаления, като най-много продуктът е поевтинял в ГТВ в Сливен – със 7% или с 8 стотинки. Отбелязани са и три поскъпвания, най-същественото от които – с 9,8% (10 ст./кг) в област Добрич.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...