Варна: много добре развита инфраструктура и трето място по заплати

16.08.2021 | 14:20
по статията работи: interview interview
Това констатира последният годишен доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) от кампанията “Регионални профили”
Варна: много добре развита инфраструктура и трето място по заплати

Последният годишен доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) от кампанията “Регионални профили”, представен наскоро, констатира, че по отношение на инфраструктурата Варна и Варненска област са дръпнали много напред през последните 2 години.

Те получават една от най-високите възможни оценки – много добър, което от своя страна повишава цялостната оценка за икономическото развитие в областта.

“На фона на общата картина в страната Варна се представя много добре по отношение на областната инфраструктура. Гъстотата на пътната и жп мрежа в областта е значително по-висока от средната за страната.

Нещо повече, област Варна е четвъртата след София, Пловдив и Русе с най-висока концентрация на жп инфраструктура - 5,2 км/100 кв. км територия.

През 2019 г. делът на автомагистралите и първокласните пътища в областта също е сравнително висок - 27,4% при 18,6% в България, а качеството на пътната настилка е добро (43,5% при 41,4% в страната).

Относителният дял на домакинствата с достъп до интернет е 73,5%”, пише в доклада на ИПИ.

Варна е и сред областите с най-добро демографско развитие у нас и естественият прираст се повишава леко до минус 3,6 промила, т.е. двойно по-висок е от средния за страната, който е минус 6,7 промила.

Въпреки отрицателната стойност на естествения прираст градът е сред малкото области, които продължават да привличат хора и коефициентът на механичен прираст остава положителен макар и намаляващ през последните 3 години.

Това води до по-благоприятни показатели за възрастова зависимост, въпреки че и в областта застаряването на населението е факт. Коефициентът на възрастова зависимост като отношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години достига 126% (при 150% в страната), а зависимостта между хората на над 65 години и 15–64-годишните – 29% (при 34% в страната).

След столицата Варна е областта с най-висок дял на градското население – 84% при 74% средно за страната, което предопределя и сравнително високата гъстота на населението в самия град.

По принцип в силно развитите градове местните данъци са по-високи и Варна не прави изключение. В областния център размерът на местните данъци е след този в столицата, а и в нито една община на Варненска област тези налози не бяха намалени през пандемичната 2020 г.

Разликата между ставките в област Варна и страната достига близо 30% при данъка за търговия на дребно. Средният размер на годишния данък върху таксиметровия превоз в общините в област Варна пък е с 20% по-висок от средния за страната.

При останалите местни данъци нивата в областта са с около 10% по-високи от усреднените в страната.

Трябва да се отбележи обаче, че и средното заплащане във Варна е доста добро, областта е на трето място в страната по най-висока средна заплата след София и Пловдив.

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2021 г. е 1294 лв., за февруари - 1295 лв. и за март - 1349 лева.

През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата във Варненска област нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. с 0,8%. Това се дължи най-вече на информационните технологии, тъй като в тази сфера на дейност във Варна, освен че заплатите са най-високи, отбелязват и най-голям ръст – 24%, в сравнение с последното тримесечие на миналата година.

На годишна база средното нарастване на месечните заплати във Варна е 9,9%, т.е. се доближава до ръста, който бележеха заплатите в България през последните години преди пандемията.

Колкото и IT секторът да дърпа нагоре средното заплащане, най-много хора във Варна са заети в туризма, а той традиционно е най-нископлатен.

През първото тримесечие на 2021 г. средната работна заплата в туристическия сектор на Варна

е била 755 лв.

По отношение на разходите за развлечения и спорт Варна не е чак толкова евтин град.

Средната цена на месечна карта за фитнес клуб например е 43 лв., докато най-скъпите такива карти в България са 65 лв. Един час игра на тенискорт през уикенда е средно 21,07 лв., докато най-високата в страната такса за това е 29 лв.

Разходите за транспорт във Варна не са особено големи. Билетът за градски транспорт е 1 лв. за пътуване в една посока, а средната тарифа на такситата е 1 лев на километър.

Средната цена на кафе еспресо е 2,59 лв., една бира в заведение е между 2,69 и 4 лв.

Христо Николов, "24 часа"

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net