Рязко е поевтиняло агнешкото около Гергьовден

11.05.2012 | 16:18
по статията работи: Теодора Пенева
Продължава да пада цената на захарта
Рязко е поевтиняло агнешкото около Гергьовден

В седмицата на Гергьовден агнешкото месо рязко е поевтиняло, сочи последният седмичен анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Той се базира на проучвания на цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) през периода 2-9 май 2012 г.

Докато цялото агне е повишило търговската си стойност със стотинка, другите две разфасовки са я понижили доста – агнешкият бут е поевтинял с 64 стотинки, а агнешката плешка – с 60 стотинки за килограм.

Почти няма изненади в цените на останалите хранителни продукти. Лавиращото пилешко месо продължава тази си тенденция, в която замразеното и охладеното пиле ту поскъпват, ту поевтиняват с една до три стотинки за килограм. През тази седмица цената на замразеното месо се е повишила с три стотинки, а тази на прясното се е понижила с една.

Продължава да пада търговската стойност на захарта, а тези на брашното и на олиото остават стабилни.

Захар

През периода 2-9 май средната цена на дребно на бялата кристална захар се е понижила с още две стотинки до 2,23 лева за килограм. Въпреки това изменения на регионално ниво са отчетени само на някои места. Най-съществено на средната цена на продукта е повлияло поевтиняването му в малките магазини в Стара Загора с 14 стотинки за килограм. 

Олио

След спада в цената на рафинираното слънчогледово олио в периода 25 април – 2 май, през изминалата седмица търговската му стойност се е запазила на 2,94 лева за литър. И тук раздвижване на цената на продукта се наблюдава в отделни области, като най-резките такива са спадът с 13 стотинки в Перник и със 17 стотинки – в София, както и повишаването с 15 стотинки в Шумен. И трите промени са отчетени в големите магазини в различните региони.

Брашно

Стабилна остава цената на дребно и на брашното тип 500 – през седмицата 2-9 май килограм от него е струвал средно 1,04 лева. В ГТВ в различните области са регистрирани няколко изменения, като най-отчетливото е понижаване на търговската стойност на продукта с 6 стотинки в Русе, Кюстендил, Благоевград и Бургас. В ДТО е отчетена само една промяна – поскъпване на брашното с 6 стотинки за килограм в Софийска област.

Яйца

В рамките на изминалата седмица яйцата размер M са понижили цената си на дребно с една стотинка до 26 стотинки за брой. По области търговската стойност на продукта се е раздвижила почти навсякъде, предимно в малките търговски обекти. Ценовите промени варират от поевтиняване с 4 стотинки до поскъпване с 2 стотинки за яйце.

Продуктът размер L запазва търговската си стойност от 29 стотинки спрямо седмицата 25 април – 2 май. Средната цена на големите яйца в хипермаркетите е по-висока от тази в магазинчетата, като маржът е в размер на 5 стотинки. На регионално ниво се наблюдават плавни промени, като най-същественото увеличение е с 5 стотинки (в ГТВ в Хасково), а най-голямото понижение – с 3 стотинки за брой (в ГТВ в Шумен и в ДТО във Видин). 

Агнешко месо

Само със стотинка е поскъпнало цялото агне на дребно в дните около Гергьовден – тогава то се е продавало за 13,33 лева за килограм. Цената му не се е променила съществено и в отделните области.

В края на април агнешкият бут единствен от трите разфасовки на месото регистрира увеличение на търговската си стойност на месечна база. През изминалата седмица той е поевтинял с цели 64 стотинки за килограм до 13,50 лева. Отчетливи изменения в цената на продукта се наблюдават само в големите вериги в проучваните региони. Най-голямото намаление е регистрирано в област Монтана и е в размера на 3,95 лева за килограм.

С 60 стотинки е спаднала цената и на агнешката плешка на дребно. Средно за страната тя е вървяла за 12,84 лева за килограм. И тук най-същественото поевтиняване е забелязано в големите магазини в Монтана – с 3,85 лева. В ДТО в областите не се наблюдават съществени ценови промени.

Пилешко месо

Пиле – замразено

Продължава да лавира средната цена на дребно на замразеното пилешко месо. След спада ѝ в периода 25 април – 2 май, от 2 до 9 май тя се е покачила с 3 стотинки до 4,42 лева за килограм. По области отчетливи промени е имало само в ГТВ на някои места. Най-съществено на средната цена на продукта са повлияли поскъпванията в областите Монтана, Враца и Бургас – съответно с 50 стотинки, с 46 стотинки и с 45 стотинки за килограм.

Пиле – прясно, охладено

За сметка на замразеното пиле, традиционно по-скъпото охладено е понижило стойността си с една стотинка до 5,02 лева за килограм. И тук влияние са оказали няколко резки раздвижвания в отделни проучвани региони. Най-отчетливите поевтинявания са тези с 49 стотинки, с 40 стотинки и с 39 стотинки за килограм, регистрирани съответно в големите магазини на Кюстендил, Русе и Бургас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...