Защо Бразилия въстана срещу футбола?

12.07.2013 | 14:35
по статията работи: Ивайло Шишеджиев
Предизвикателствата пред икономиката на страната са сериозни
Защо Бразилия въстана срещу футбола?

Ситуацията с икономиката на Бразилия не е никак благоприятна. Забавеният растеж и протестите са едва началото на проблемите.

Понастоящем страната влива около 15 млрд. долара в организацията на FIFA Световната купа през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. 

Двете спортни събития се очаква да допринесат с общо 3.6 милиона временни и постоянни работни места. Това би довело до ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 0.4% през всяка година до 2019 г.

При ръст от 7.5% през 2010 г., икономиката на страната отбеляза едва 0.9% увеличение през 2012 г. Първото тримесечие на настоящата година показа също толкова неблагоприятни данни – 0.6% спрямо предишния период, предават от „Бизнес Инсайдър“.

При инфлация от 6.5%, реалната работна заплата е в сериозни затруднения. Това обяснява и ниската стойност от 0.1% увеличаване на потреблението през първото тримесечие. Стойностите на индексите на Бразилската стокова борса пък паднаха с 28% за една година. 

През последния месец гражданите на страната излязоха на улиците, за да протестират срещу високите разходи за организацията на Световната купа и Олимпийските игри. Основни причини за протестите са и неефективността на публичните услуги, корупцията и високите цени. 

„Масовите размирици са вследствие на сериозни проблеми. Парите губят стойността си заради високата инфлация, а качеството на публичните услуги е ужасно. Освен това, „новата средна класа“ протестира срещу липсата на подобряване в стандарта на живот, въпреки високите очаквания, които имаше през последните години,“ коментира Естебан Полидура от Deutsche Bank.

За мнозина е трудно да приемат идеята, че бразилци се изправят срещу футбола.

„Проблемът не е в самата игра, а по-скоро в самата футболна индустрия. Това е бизнес за милиарди долари, управляван от съмнителни магнати, екстравагантна сцена за корумпирани правителства и международни спортни организации“, пише Иан Бурума, репортер за Project Syndicate.

Протести като тези от изминалия месец са рядкост.

„Ситуацията е странна, но мисля, че е напълно оправдана, като вземем под внимание историята на Бразилия“, коментира Фернандо Лосада, старши икономист за AllianceBernstein.

“Страната е различна от останалите в Южна Америка. Навярно сте чували за случаи в Аржентина или Мексико, където хората барабанят на тенджери и купи в знак на протест. Това досега бе необичайно за Бразилия.”

Освен понижаването на потреблението сериозен проблем за Бразилия е и спадът в инвестициите.

С идването на Дилма Русеф на власт, правителството започна да упражнява повече интервенция в своята политика. Това доведе и до намаляване на инвестициите, коментира Фернандо Лосада. 

В опит да умилостиви протестиращите, правителството на страната въведе някои промени. Като за начало бяха намалени цените на билетите за обществения транспорт в Сао Паоло и Рио де Жанейро. Това бе и един от доводите на началните протести. Бяха обявени и по-сериозни наказания в случаи на корупция с официални лица. Част от приходите от петрол пък ще бъдат използвани за подобрения в образователната система и здравеопазването.

И макар Конгресът да взе решение да обсъди реформи в политическата структура на страната, това няма да се случи скоро.

Значителни промени във фискалната политика на Бразилия е трудно да се очакват преди президентските избори през 2014 г. „Дилма няма перспективи да спечели втори мандат. Евентуално след това ще се промени отношението на правителството", прогнозира Лосада.

Има голяма вероятност паричната политика на страната да бъде затегната с цел намаляване на инфлацията и стимулиране на реалните доходи. За да се подобри икономическата ситуация, ще са нужни мерки за привличане на инвестиции.

Също така би помогнало и подобрение на световната икономическа сцена, което би довело до увеличение на брутния вътрешен продукт на Бразилия.

И дори тези условия да бъдат изпълнени, пред страната остава друг проблем. Големите спортни събития почти винаги оказват негативен дългосрочен ефект върху икономиката на държавата организатор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...