През първото полугодие онлайн покупките на изплащане нарастват с почти една четвърт

12.08.2020 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Кризата с коронавируса доведе до намаление на заявките през март с 20,4%, а през април – с 16,6%, но след бързо възстановяване през май и юни, общият спад за полугодието е 6,66%, а юли 2020 надмина юли 2019 г.
През първото полугодие онлайн покупките на изплащане нарастват с почти една четвърт
Снимка: под лиценза на creative commons

Кризата, предизвикана от Ковид-19 доведе до значителен ръст от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане в периода януари-юни 2020 г. Това показва, че българите много бързо адаптираха потребителските си навици към новата ситуация и започнаха да използват удобните, и най-вече безопасни, дистанционни канали за покупка.

Кризата доведе и до повишено търсене на лаптопи. През първата половина на годината броят на заявленията за финансиране на покупката на такива устройства нарасна с 50,6%  и те се изкачиха до №4 в класацията „Топ 10 на изплащане“, издавана от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси. Експертите на банката обясняват тази тенденция с необходимостта от работа и учене от вкъщи в периода на изолация. Това е и причината най-търсеният модел да е с по-добри характеристики и средна цена по-висока с 32,1% в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г.

Пандемията от Ковид-19 доведе до спад на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане. Той беше най-значителен през месеците март – 20,4% и април – 16,6% в сравнение със същите месеци на 2019 г. Въпреки тези спадове, благодарение на добрия старт на годината – ръст от 8,33% през януари и бързото възстановяване на търсенето през май и юни, средният спад на броя на заявленията за полугодието е само 6,66%. Тенденцията за бързо възстановяване продължи и през юли и търсенето през този месец е по-високо в сравнение с юли 2019 г.

Това са част от основните изводи от юбилейното 20-о издание на класацията „Топ 10 на изплащане“, която се издава редовно от БНП Париба Лични Финанси в България от 2011 г. Нейната цел е да представи ясна картина на потребителското търсене като класира най-търсените модели сред 10-е най-търсени групи продукти на базата на заявленията, подадени към компанията. Новото издание е базирано на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане, получени в периода януари-юни 2020 г. Около 50% от тях бяха за най-търсените стоки.

През март беше отбелязан спад от 20,4% на заявленията за стоки на изплащане

През първия месец на 2020 г. беше отчетен ръст в сектора на покупките на изплащане от 8,33% в сравнение с януари 2019 г. Този ръст може да бъде обяснен с няколко основни фактора. Първият е, че през последните години Коледното пазаруване се измества през ноември, през декември активни са купувачите „в последната минута“, а през януари търсенето се възстановява към обичайните си нива. Друг фактор е високата заетост в страната и цялостното намерение за повече покупки, заявявано от българите към края на годината, преди пандемията да достигне страната. Затова и много хора не отложиха своите планове, а ги реализираха в началото на годината.

Със старта на кризата и въвеждането на извънредно положение, ситуацията се измени изключително бързо. Хората станаха по-внимателни по отношение на личните си финанси и отложиха някои от плановете си за покупка. Освен това бяха затворени и големите търговски центрове, които се радват на силен интерес от страна на клиентите. В резултат през март и април бяха отчетени спадове на броя на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане – съответно 20,4% и 16,6% в сравнение с март и април 2019 г.

До голяма степен тези спадове бяха компенсирани през май и юни, когато беше наблюдавано бързо възстановяване на търсенето и всички магазини бяха отворени отново. По-високият брой на заявленията в сравнение с предишните два месеца се обяснява и с постепенното облекчаване на мерките от времето на карантината, отварянето на много бизнеси и факта, че много хора се върнаха на работа. Също така, хората, които планираха покупки през предишните месеци, но нямаха възможност да ги реализират, решиха да пазаруват след отмяната на извънредното положение. Постепенният спад на безработицата също имаше своето положително отражение. В резултат на силния старт на годината и повишения интерес към покупки на изплащане през май и юни, средният спад на броя на заявленията през първата половина на годината е само 6,6% в сравнение със същия период на 2019 г.

Българите станаха онлайн купувачи – ръст от 23,4% на заявленията за покупки на изплащане през интернет

Кризата доведе до значителен ръст на използването на иновативни онлайн инструменти и канали. Тази тенденция се доказва от ръста от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане през първото полугодие на 2020 г. очевидно хората търсеха безопасни и в същото време удобни начини за покупка на стоките, от които се нуждаят и затова избираха продукти и ги купуваха изцяло онлайн.

Ръстът на покупките на изплащане през интернет беше подкрепен и от иновативния процес за дистанционно подписване на договор на БНП Париба Лични Финанси, благодарение на който клиентът може да пазарува на изплащане онлайн, да бъде одобрен за кредит и да подпише договор в рамките на по-малко от 20 минути, а стоката да бъде изпратена от търговеца още на следващия ден. Преди въвеждането на тази услуга, процесът отнемаше поне 5 дни. Сега хиляди българи, които желаят да разсрочат плащането на стоката в продължение на няколко месеца, могат да закупят желаните продукти изцяло онлайн по същия удобен начин, както и в магазините на търговците.

По време на кризата хората не само пазаруваха на изплащане през интернет, но се възползваха и от редица други онлайн иновации. Ковид-19 ускори дигитализацията на финансовия сектор и сега хората могат да използват множество удобни финансови инструменти. Като лидер в е-кредитирането, амбициран да предостави още по-добро клиентско изживяване, БНП Париба Лични Финанси успя много бързо да прехвърли дейността си в дигитална среда и предложи множество безплатни услуги. Сред тях са плащане на вноски през уеб сайта на банката без такси или необходимост от регистрация, чат-бот за самообслужване или заявяване на безплатно обаждане от консултант. Клиентите оцениха високо този подход и през последните няколко месеца беше отбелязан значителен ръст на използването на дистанционни канали.

Броят на заявленията за покупка на лаптопи на изплащане нарасна с 50,4%

Стоката, която отбеляза най-значителен ръст по отношение на броя на заявленията през първата половина на 2020 г. е лаптопите. В периода януари-юни 2020 г. българите подадоха с 50,4% повече молби за финансиране на такива продукти в сравнение със същия период на 2019 г.

Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция с необходимостта да се работи или учи от дома. Затова хората кандидатстваха за по-мощни устройства с по-добри характеристики в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г. Най-търсените лаптопи бяха с по-мощен процесор, по-добра резолюция на екрана, по-добри видео карти и с голяма памет. Тези характеристики доведоха и ръст на средната цена на най-търсения модел. През първата половина на 2020 г. тя беше 650-700 лв., а година по-рано 480-530 лв.

Купувахме по-скъпи смартфони

Най-търсената стока, купувана на изплащане през първата половина на 2020 г. бяха смартфоните. Интересно наблюдение е, че най-търсеният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. През 2020 г. хората кандидатстваха за финансиране на покупката на смартфони със средна цена 1 550-1 600 лева, а година по-рано тя беше 460-550 лв.

Тази тенденция се обяснява с радикалната промяна в използването на смартфони. Тези устройства вече не са инструмент за комуникация, а се превърнаха в „хъбове“ за забавление. Хората искат да притежават модерни смартфони с мощни камери, върховни екрани, възможност за директно свързване към телевизор или лаптоп, за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на сложни работни проекти по същия удобен начин както и ако се работи на лаптопа в офиса.

5 от 10 стоки са по-евтини

В новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ пет от най-търсените стоки са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2019 г. Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки. В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано. Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата се отразиха върху средните цени и, че в стремежа си да спестят пари хората предпочитаха сравнително по-стари модели, а не най-новите.

Най-значително беше отчетено при средната цена на обзавеждането за спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена беше 850-900 лв. Средната цена на хладилниците се понижи от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. Готварските печки са по-евтини с близо 100 лева и средната цена на най-търсения модел през последните 6 месеца е 700-750 лв.

Хората вече могат да следят кредитите си за покупки на изплащане в реално време

С цел да осигури още по-добро изживяване на своите клиенти и да ги улесни по време на клиентското пътуване, БНП Париба Лични Финанси предоставя на клиентите си приложението „Инфо Карта“, което е съвместимо с електронни портфейли. То осигурява лесен достъп 24/7 до най-важната информация за кредита за покупка на стоки на изплащане като размер на кредита, дати за плащане, размер на вноската и т.н. Друго удобство е, че приложението изпраща известия за всяка вноска и за промоции. Също така през „Инфо Карта“ лесно може да се достигне и до онлайн каналите за плащане на банката и има директен линк към безплатния чат-бот за самообслужване. Приложението е много удобно за ползване от потребителите, размерът му е само 10 МВ и може да бъде инсталирано за по-малко от минута на място в магазина след съгласие от клиента.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо заяви: „Ковид-19 промени начина, по който хората управляват парите си в няколко направления. На първо място, българите станаха по-внимателни по отношение на бюджета си. Те отложиха някои големи планове и се фокусираха върху дългосрочната финансова сигурност. Друга важна тенденция е все по-широкото използване на дигитални канали и инструменти на всеки етап от клиентското си пътуване с финансовите институции. Други големи ползи от кризата са, че много хора повишиха финансовата си грамотност. Като отговорна банка ние им помагаме да научат как да управляват разумно личните си финанси и да бъдем съветник и заслужаващ доверие партньор при реализацията на техните планове.“

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net