Куба - с полуопънати платна към морето на реформите

23.07.2013 | 13:00
по статията работи: Александър Димитров
Частната инициатива в страната все още е в блатото на стагнацията, но постепенно излиза от него
Куба - с полуопънати платна към морето на реформите

Всеки понеделник във вътрешностите на кубинския Дворец на революцията, една определена група от мъже и жени се събира, за да направи нещо относно икономиката на изолирания остров. Водена от тях под знака на „просперитетния и устойчив социализъм“, както те го определят, Хавана – и нейният икономически растеж, е изцяло в ръцете им.

Става дума, естествено, за високопоставени членове на Комунистическата партия, които изпълняват петилетката, състояща се от 131 точки и започнала петгодишния си живот през 2011 година, уточнява агенция „Ройтерс“.

Сред всички теми обаче неизменно липсва една – приватизацията на някои части от над 90%-овия дял на държавата в икономиката. Недържавният сектор, включващ отделни търговци, малки и средни бизнеси – като цяло хора, „работещи за себе си“, е все още ограничен. С най-ярките примери на таксиджиите и производителите на стоки, той заема едва 23% от общо 5,1 милиона души, съставляващи работната сила на Хавана.

Все пак известни реформи има – плановата икономика остава в сила, но постепенно ще се измества като фокус – от администриране към регулиране. През бизнеса се оставят малко по-широки опции за маневри относно ценообразуването и мениджмънт решенията.

Макар да си остава стриктно социалистическа, все пак Куба под ръководството на Раул Кастро си позволява някои елементи на либерализация. Така например 70% от земите се отдават под наем на кооперативи и дребни фермери, докато 20% се държат от частници. Едва 10% остават за държавните предприятия.

Същевременно икономическият растеж въпреки нововъведенията е по-скоро разочароващ. С 2,5% - вместо нужните 5 до 7%, Куба продължава да изостава. Според анализатори ключът са чуждестранните инвестиции – ход, на който страната все още не е напълно готова.

Чуждестранните компании тук участват главно в сляти предприятия с държавния апарат – всичките 190 от тях. Те нямат изключителни (и единствени) права върху собствеността и нямат правото да продават акции без одобрение на правителството.

Куба бавно се променя, отбелязват някои експерти. Времето ще покаже дали темпът ще се засили и до какво ще доведе това.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
на този ден 09.06   68 г. – Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на...