Спад в цените на "празничните храни"

25.04.2013 | 13:55
по статията работи: Теодора Пенева
Освен яйцата и агнешкото, намаление бележат стойностите на замразеното пиле и на олиото
Спад в цените на "празничните храни"

С наближаването на Великден и Гергьовден традиционните за тези празници храни поемат курс на поевтиняване. Това показват последните анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), проследяващи движението на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, в рамките на периода 3-17 април 2013 г.

Средните за страната стойности са изчислени на базата на цените на продуктите в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Изненадващо падат цените на двата размера яйца – M и L, които се движеха почти без промяна от началото на годината. Тенденцията на спад продължава и при търговските стойности на трите проучвани разфасовки на агнешкото месо.

След продължителния курс на поскъпване цените на двата вида пилешко месо постепенно се нормализират, като замразеното месо е поевтиняло с 4 ст./кг, а охладеното остава на нивото от преди две седмици.

Търговската стойност на захарта е без промяна. Брашното бележи леко увеличение, а олиото – леко намаление.

Яйца

Няколко седмици преди Великден двата проучвани размера яйца са поевтинели с по 2 стотинки, след като цената им от началото на годината остана сравнително стабилна. В последния проучван период яйцата M са се търгували на 25 ст./бр., а тези L – 27 ст./бр.

Отбелязаните намаления на областно ниво са в интервала 3,6-14,8% за малките яйца и 3,3-12,5% за големите, като в левово изражение достигат до 4 стотинки. Те са отчетени съответно в големите вериги в Перник и в малките магазини в Габрово.

Продуктът е по-скъп в мрежата на ГТВ, като разликата спрямо цените в ДТО е съответно 3 ст./бр. за яйцата M и 4 ст./бр. за тези L.

Агнешко месо

Продължават да падат стойностите на дребно на агнешкото месо, като тенденцията обхваща и трите проучвани разфасовки – цяло агне, плешка и бут.

Цяло агне

През последните две седмици цената на цялото агне е спаднала с 25 стотинки до 13,28 лв./кг. Между 10 и 17 април са отбелязани три намаления на пазара на дребно – в големите вериги в Бургас (с 6,7% или с 1,05 лв.), в малките магазини в София (с 4,3%) и в тези в Хасково (с 3,6%). Налице са и две увеличения, отчетени в мрежата на ДТО – в областите Кърджали (с 3,8%) и Благоевград (с 2,1%).

Цените на дребно на разфасовката в хипермаркетите са средно с 30 ст./кг по-високи спрямо тези в малките търговски обекти.

Агнешки бут

Намалението при бута е в размер на 16 стотинки до 13,97 лв./кг.

От трите проучвани разфасовки на месото тук ценовото раздвижване обхваща най-много региони. В отделните области са измерени общо 9 поевтинявания, като най-сериозните са тези в ГТВ във Варна и в Бургас – съответно с 14,7% (2,41 лв.) и с 10,6% (1,75 лв.). Регистрирани са и шест поскъпвания, като най-голямото е това в ДТО в Бургас – с 11,4% (1,35 лв.).

Агнешка плешка

С 42 стотинки е поевтиняла плешката през последните две седмици до 12,97 лв./кг.

На регионално ниво през изминалата седмица са отбелязани девет намаления, от които пет – над 9%. Най-голямото е това в хипермаркетите в Русе – с 15% (1,80 лева). Три от четирите увеличения са регистрирани в мрежата на ГТВ. Най-много разфасовката е поскъпнала в област Бургас – с 11,1% в големите и с 11,4% в малките магазини (с по 1,30 лв.).

128020Снимка: Thinkstock/Guliver

Пилешко месо

Пиле – замразено

За двата изминали седмични периода цената на замразеното пиле е спаднала с общо 4 стотинки до ниво от 5,09 лв./кг. - съответно с темп от 2 ст. между 3 и 10 април и с още 2 – между 10 и 17 април.

През последния проучван интервал традиционно са отбелязани някои отчетливи промени в отделните области, предимно в мрежата на хипермаркетите. Наблюдавани са девет по-сериозни намаления, като най-големи са тези в ГТВ във Варна (с 8,3% или с 43 ст./кг) и в Пазарджик (с 6,7% или с 35 ст.).

В големите вериги в три региона месото е поскъпнало отчетливо, като най-големият темп на увеличение е измерен в област Русе (със 7,2% или с 35 ст.).

Замразеното пиле продължава да се продава значително по-скъпо в малките магазини, отколкото в големите. Маржът между двете е 17 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

В рамките на двуседмичния период търговската стойност на охладеното пиле е останала непроменена – 5,30 лв./кг.

Все пак на регионално ниво са регистрирани някои съществени изменения, също в ГТВ. Най-голямото поскъпване е регистрирано в област Добрич и е с 6,4% (31 стотинки). Най-много охладеното месо е поевтиняло в големите магазини в Търговище (с 6,4% или с 35 стотинки).

Разликата в средната цена на прясното пиле в ДТО и в ГТВ е в размер на 32 стотинки, като по-скъп е продуктът в малките магазини.

Захар

През изследвания двуседмичен период не се е изменила цената на бялата кристална захар на дребно и към края ѝ тя се е търгувала на 2,20 лв./кг.

В рамките на последната седмица сравнително стабилни са останали стойностите на продукта и по региони. Най-същественото поскъпване е това с 3,8% (8 ст.), отчетено в ГТВ в област Хасково, а най-големият спад – този с 1,1% (3 ст.), измерен в ДТО в област Кюстендил.

Маржът между средната цена на захарта в големите вериги и тази в малките магазини е 13 стотинки, като по-висока е тази в мрежата на ДТО.

Олио

Леко намаление има в цената на рафинираното слънчогледово олио през периода 3-17 април. Продуктът е поевтинял със стотинка до 3,07 лв./л.

Наблюдава се раздвижване на търговската му стойност на областно ниво. В 11 региона е отчетен спад в диапазона 0,8-4,3%, като най-сериозен е този в ДТО в Хасково – с 14 стотинки. Олиото е поскъпнало на шест места с между 0,3 и 5,3%, като най-съществено е увеличението в ГТВ в Бургас (с 15 стотинки за литър).

Брашно

С 1 стотинка е по-висока цената на брашното тип 500 към 17 април спрямо нивото, измерено две седмици по-рано. В последния проучван период продуктът се е търгувал на дребно средно на цена от 1,15 лв./кг.

Цената му бележи раздвижване в отделните области. Регистрирани са 10 намаления с 0,4-4%, а най-същественото е това с 4 ст./кг в големите вериги в Добрич. По-сериозни са отбелязаните увеличения, които варират в диапазона 0,9-10,4%. Най-много брашното е поскъпнало в хипермаркетите в Сливен (с 10 стотинки) и в Бургас (с 11 стотинки).

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...