Как евентуален удар върху Сирия ще се отрази на България?

09.09.2013 | 10:05
по статията работи: Ралица Стоянова
Отказът на НАТО за участие в решаването на конфликта освобождава България от съюзнически ангажименти, смята експерт
Как евентуален удар върху Сирия ще се отрази на България?

Какви ще бъдат последствията от евентуално военно нападение над Сирия обяснява проф. Васил Балинов, експерт и консултант по петрол и нефт в интервю за Sever.bg. 

При глобализиране на евентуална военна намеса, което е възможно най-тежкият, но малко вероятен сценарий, последствията са ясни. При локализиране на военния конфликт в рамките на Сирия, което е възможен вариант, последствията за тази страната биха могли да достигнат мащабите на военния конфликт в Ирак. При прерастване на военния конфликт в регионален, което е също възможен вариант, последствията са непредвидими. 

И в двата случая, най-вероятните негативи за България, ще бъдат свързани с повишаване на цените на нефта и газа, а в по-тежък вариант – с евентуално нарушаване на режима на доставките на природен газ, обяснява Балинов. 

При създадената конфликтна ситуация единственият цивилизован начин за решаване на проблема е по пътя на преговорите, под егидата на ООН. Всякакъв друг път би бил намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Отказът на НАТО за участие в решаването на конфликта освобождава България от съюзнически ангажименти. Европейският съюз няма пряко отношение към проблема, поради което всяка страна членка е свободна сама да формира своята позиция. Русия, Китай, Иран и други държави категорично се противопоставят на каквато и да е военна намеса. Най-вероятно, с малки изключения, такава ще бъде позицията и на световната общност, смята експертът.

На този етап намеренията на САЩ, макар и не толкова категорични, с определени резерви се подкрепят от Турция, Франция и някои други страни. Подобни действия от страна на САЩ, тогава със значително по-голяма подкрепа, са завършвали (а някои продължават и днес), с непредвидими последствия. Най-пресни са случаите с Ирак и Египет. Нов военен конфликт в Сирия може да има още по-непредвидими последствия, не само за Сирия и района на Близкия изток, но и в световен мащаб.

В момента ресурсите от нефт в Сирия възлизат на около 2,5 милиарда барела, а от природен газ – на около 270 милиарда куб. м. Над 50% от нефта се изнася, под формата на суров петрол или нефтопродукти, което осигурява около 70-80% от приходите на страната в твърда валута. Значително развитие имат и редица други отрасли, като нефтопреработвателната, циментовата, текстилната и тютюневата промишленост, памукопроизводството, добива на фосфати и др. 

Чии са най-големите апетити към тези залежи, дали и доколко осъществяването на "Южен поток" е причина редица европейски държави, членки на НАТО, начело с Германия, да се въздържат от намеса във военен конфликт в Сирия, научете в Sever.bg. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.01   1649 г. – Кралят на Англия Чарлз I е обезглавен. 1661 г. – Тялото на Оливър Кромуел, лорд-протектор на Англия, е ексхумнирано две и половина години след...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net