ЕЦБ променя паричната политика: последици за еврозоната

19.06.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Изкупуването на облигации, емитирани на пазара от европейски емитенти, трябваше да продължи до септември 2018 г. и е за 30 милиарда евро месечно. ЕЦБ обяви, че през последното тримесечие на 2018 г. ще съкрати изкупуването им двойно
ЕЦБ променя паричната политика: последици за еврозоната
Снимка: под лиценза на creative commons

Директорът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи за промяната на курса по време на изнесена среща на ръководството на банката в Рига. ЕЦБ постепенно ще прекрати изкупуването на активи на пазарите, което през всичките тези последни години предизвикваше критика сред финансистите в Германия, а с времето дои ще повиши лихвата в зоната споделяща единната европейска валута. Експертите похвалиха Драги за ясните изявления и предсказуемата политика, водена от оглавяваната от него институция. Но за всичко останало мненията се разделиха, а курсът на еврото дори се понижи.

Какво конкретно обяви ЕЦБ?

Изкупуването на облигации, емитирани на пазара от европейски емитенти, трябваше да продължи до септември 2018 г. и е за 30 милиарда евро месечно. ЕЦБ обяви, че през последното тримесечие на 2018 г. ще съкрати изкупуването им двойно до 15 милиарда евро, а след това допълнителни средства няма да бъдат отпускане за тази цел.

Неочаквано ли е решението на Драги?

Не. Представителите на ЕЦБ започнаха дискусията за целесъобразността на изкупуването на активи дни преди съвещанието в Рига. Неочаквано донякъде може би беше само насочеността на изявлението на Драги.

Защо ЕЦБ приключи с програмата за изкупуването на активи?

Има две причини. Първата е оживлението в икономическата конюнктура на еврозоната. Както се очаква, икономическият растеж в еврозоната за 2018 г. ще достигне 2,1%. По тази причина икономиката повече не се нуждае от „парично стимулиране", заяви Драги. За другата причина той не обича да говори. Според вътрешните правила ЕЦБ не може да държи в баланса си над две трети от облигациите на една отделно взета страна. Тази гранича вече е почти достигната по отношение на Германия, на път е това да бъде достигнато и от Франция, Испания и Италия. Така че да се продължи изкупуването при днешната правна база е на практика невъзможно.

Защо ЕЦБ въобще изкупуваше облигации?

Програмата за изкупуването на облигации беше започната през пролетта на 2015 г., нейният съвкупен обем достига към момента 2,5 трилиона евро. Целта на тази програма - европейски аналог на американската програма за „количествени смекчения" - беше подкрепа на паричната ликвидност на европейската икономика. В резултат на изкупуването на активи доходността на пазара на облигации остава ниска, което улеснява достъпа до „евтини" пари за компаниите и банките.

Ще се отстрани ли напълно ЕЦБ от пазара на облигации?

Не. Средствата, които ще постъпват в хазната на ЕЦБ от погасяването на облигации, които вече се намират в нейния портфейл, отново ще се реинвестират в активи. Т.е. днешната ликвидност ще остане на пазара. Колко дълго ЕЦБ ще поддържа тази ликвидност за момента не е известно. А с новите, допълнителни вливания всичко е решено - от 2019 г. те се прекратяват.

Кога ЕЦБ ще повиши лихвата в еврозоната?

До края на лятото на 2019 г. не се предвижда промяна на лихвата, заявиха от ЕЦБ. А икономистите в Европа не очакват промяна дори до края на 2019 г.

Увеличи ли се инфлацията в еврозоната?

Инфлацията отново се доближи до нивата от 2% годишно, която ЕЦБ смята за оптимална за ЕС. До голяма степен този показател се обяснява с увеличаването на цените на енергоносителите, което има временен характер. Така че са необходими допълнителни наблюдения преди да се правят по-нататъшни изводи. През тази година ЕЦБ очаква инфлацията да бъде на нива от 1,7%.

Как реагираха експертите на решението на ЕЦБ?

Те приветстваха приключването на програмата за изкупуване на активи през 2018 г. Директорът на мюнхенския Институт за икономически изследвания ifo Клеменс Фюст оцени това като стъпка в посока на нормализиране на европейските финанси. „Изкупувайки облигации, ЕЦБ все повече влизаше в ролята на кредитор на отделните държави от ЕС. Това подкопаваше принципите на независимостта на банката", отбеляза той.

Икономистът Изабел Шнабел не смята, че решението на Марио Драги е окончателен обрат в паричната политика, която според нея остава прекалено експанзивна. Тя ще престане да бъде такава, след като лихвите се повишат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил. 654 г. – Евгений I е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net