Как живеят жените и мъжете в Европа

18.10.2017 | 17:15
по статията работи: econ.bg
В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени
Как живеят жените и мъжете в Европа
Снимка: под лиценза на creative commons

По случай Европейския ден на статистиката – 20 октомври, НСИ представи нова дигитална публикация "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет", която е достъпна за първи път на 24 езика. Изданието е подготвено от Евростат - статистическата служба на Европейския съюз, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).  Дигиталната публикация включва три раздела: Живот, съзряване, остаряване;  Учене, работа, възнаграждение на труда;  Хранене, пазаруване, сърфиране в интернет, общуване.

Колкото повече деца имат, толкова повече се различават жените и мъжете по отношение на тяхната заетост

През 2016 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (72%) е по-висок от този при жените (61%). Интересно е обаче да се отбележи, че разликата между коефициентите на заетост  на жените и мъжете нараства с увеличаване на броя на децата. През 2016 г. в ЕС коефициентът на заетост на жените и мъжете без деца е съответно 65% и 73%, а на жените и мъжете с едно дете - съответно 71% и 85%. За жените с две деца процентът остава почти същият (70%), докато при мъжете с две деца той нараства до 89%. За родителите с три или повече деца коефициентът на заетост намалява и е 55% за жените и 84% за мъжете. Този модел се наблюдава в голяма част от държавите членки.

Почти 1/3 от заетите жени работят на непълно работно време

Важен аспект от съвместяването на професионалния и семейния живот е работата на непълно работно време. Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен: в ЕС през 2016 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Нидерландия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - в Нидерландия - 26%, и Дания - 17%. Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България - по 2%.

Безработицата е по-голяма сред жените

В ЕС през 2016 г. коефициентът на безработица  е 8.7% при жените и 8.4% при мъжете. В 14 държави членки коефициентът на безработица е по-висок при жените, в 13 е по-висок при мъжете, а в Унгария е еднакъв при жените и мъжете. Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете, като коефициентът е по-висок при жените, се наблюдава в Гърция (28.1% при жените и 19.9% при мъжете) и в Испания (21.4% при жените и 18.1% при мъжете). Обратно - по-ниско равнище на безработица при жените отколкото при мъжете се наблюдава в Ирландия (съответно 6.5 и 9.1%), Латвия (8.4% при жените и 10.9% при мъжете) и Литва (6.7% при жените и 9.1% при мъжете).

България е сред страните в ЕС с по-висок коефициент на безработица при мъжете - 8,1%.

Във всички държави членки жените напускат дома на родителите и сключват брак по-рано от мъжете...

Животът ни е поредица от различни важни събития, като тръгване на училище, навлизане в зряла възраст, напускане на дома на родителите и започване на работа, сключване на брак, отглеждане на деца, пенсиониране..., но съществуват големи различия между жените и мъжете.

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

… и живеят по-дълго от мъжете

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от 5½ години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство.

Жените и мъжете са еднакво доволни от живота си

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7.0 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1. В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1. У нас удовлетвореността от живота е 4,8.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
на този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...