Как новият закон за доходите на физическите лица касае производителите на тютюн?

18.09.2013 | 14:10
по статията работи: Теодора Пенева
Предвижда се тютюнопроизводителите да подлежат на същото данъчно облагане като останалите земеделски стопани
Как новият закон за доходите на физическите лица касае производителите на тютюн?
Снимка: Sxc.hu

Министерството на финансите (МФ) публикува проекти за промени в няколко закона.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) включва освен промени за данъчните облекчения за младите семейства и такива в облагане доходите на тютюнопроизводителите. Те обаче са по-скоро с редакционен и правно-технически характер, се уточнява в мотивите към проекта.

Една от тези „технически промени“ е изключването на понятието „тютюнопроизводители“ от чл. 29а в Закона. Въпросният член разграничава данъчното облагане на доходите на тютюнопроизводителите от това на останалите земеделски производители. С други думи, ако бъде приет проектът, производителите на тютюн ще подлежат на същото данъчно облагане като останалите селскостопански стопани.

Каква обаче е разликата в момента?

Свързахме се с Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010). Той призна, че все още не е запознат с новите промени, но обясни някои специфики при данъците върху доходите на заетите в бранша.

До края на 2009 година всички доходи на земеделските производители са били необлагаеми – евросубсидиите, националните доплащания, приходите от продажба на продукция. От 1 януари 2010 година влязоха в сила промени, постановяващи тези средства да подлежат на облагане.

Само тютюнопроизводителите обаче, обясни Цветан Филев, участват в схема за национални доплащания за тютюн за референтен период, които са необвързани с производството. Това ще рече, че за определен период фермерите ще получават средства на база количествата, произведени в минал период. В случая става дума за 2011-2013 г., когато се изплащат суми за референтния период 2007-2009 г.

Аргументът тези средства да не се облагат с данък е, че въпросните доходи са реализирани в период, когато са се считали за необлагаеми. При това става дума конкретно за националните доплащания в сектора. „Средствата, които производителите получават от продажната цена на тютюна, както и от европейските субсидии за единица площ, са облагаеми и ние коректно го отразяваме в графа „облагаеми“ в годишните данъчни декларации, които попълваме“, посочи Филев.

Не е ясно дали изключването на производителите на тютюн от член 29а ще означава облагане на националните доплащания.

Самият Цветан Филев поясни, че макар да не е запознат с готвените промени, предполага, че те ще са по-скоро с положителен характер.

Други нови моменти в ЗДДФЛ предвиждат преотстъпването на данък, представляващо държавна помощ за земеделски производители, да не може да се ползва от лице, което е предприятие в затруднение, както и от физическо лице, извършващо стопанска дейност чл. 29а от Закона (с новите текстове това ще бъдат земеделските производители).

В предложенията на МФ се казва още, че физическите лица, регистрирани като земеделски производители, могат да изберат доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа. В облагаемия им доход няма да се включва финансовият резултат за доходи, които са придобити през данъчни години, предхождащи данъчната година, от която започва облагането на доходите с данък, и за които приходът възниква и следва да се начисли в периода на облагане със същия данък.

В облагаемия доход се включва финансовият резултат за доходи, които са придобити през периода на облагане с данък и които не участват при формиране на счетоводния финансов резултат за годината на придобиване или за следващи години.

Тези промени не са обяснени в мотивите към документа.

Все пак там изрично е упоменато, че това е само проект в първоначален вид, който подлежи на обсъждания и промени.

Очаквайте още разяснения по темата.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...