Кои са най-важните икономически последици за света от украинската криза

22.12.2022 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Кои са най-важните икономически последици за света от украинската криза

И зминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската криза последва пандемията и имаше още по-негативно въздействие върху икономиката. Но могат да се откроят три последици, най-опустошителни за света през 2022 г.  Това пише турският икономист Ердал Карагьол за "Yeni Safak" и изброява:

 

  • Растяща инфлация

Както в много развити страни, инфлацията се превърна в основен икономически проблем и в развиващите се страни. Докато през предходните години развитите страни се стремяха към 1-2% инфлация, за да поддържат икономическата си динамика, сега в много европейски страни инфлацията от около 10% се превърна във важен проблем, който оказва силно влияние върху покупателната способност.

С нарастването на инфлацията централните банки започнаха да разработват необходимите мерки. Преживяваме период, в който високата инфлация е съчетана с високи лихвени проценти. Въпреки че тази ситуация е насочена към овладяване на инфлацията в много страни, се наблюдава забавяне на икономическия растеж и стагнация, което има отрицателно въздействие върху заетостта и жизнения стандарт.

 

  • Енергийна криза

Друг въпрос, който се превърна в един от най-належащите през 2022 г., е сигурността на енергийните доставки. Очаква се този проблем да продължи да оказва влияние върху икономиката и през 2023 г. В този контекст сигурността на енергийните доставки очевидно е основен въпрос, който се нуждае от специално внимание в много зависими от вноса на енергия страни, особено в европейските държави. 

В Европа стъпките за намаляване на зависимостта от чуждестранни енергийни източници, особено от Русия, и за диверсифициране на енергийните доставки изведоха на преден план алтернативните енергийни източници и започна нов период на увеличаване на дела на възобновяемата енергия в общото потребление на енергия. В този нов период е полезно да се предвиди как може да се промени сегашното енергийно уравнение, а с навлизането на нови участници и държави в уравнението, енергийният микс може да се промени напълно.

 

  • Икономически спад

Икономическата криза, започнала с COVID-19, както и повишаването на лихвените проценти, доведоха до забавяне на икономическия растеж. Поради нарастващата нужда от социално подпомагане в условията на икономически спад и намаляването на жизнения стандарт поради нарастващата инфлация, една от най-важните области на икономическата политика ще бъде повишаването на икономическата активност.

Затова очакванията за 2023 г. са големи - за да се преодолее икономическият спад, да се ускори икономическият растеж, да се повиши жизненият стандарт и да се компенсират всички икономически и социални загуби, настъпили през 2022 г. 

Преводът е на БГНЕС.


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net