На 60-о място в света сме по икономическа свобода

10.01.2013 | 10:35
по статията работи: Петя Бързилска
Пред България са Албания и Македония, а Хонг Конг отново е на първо място
На 60-о място в света сме по икономическа свобода

България е на 60-о място в света по показателя за икономическа свобода в класацията на базирания във Вашингтон институт Heritage Foundation.

Същевременно за 19-a поредна година Хонг Конг е на първо място сред икономически най-свободните страни. Азиатската държава има 89,3 точки (от максимум 100), но нивото ѝ е с 0,6 точки по-малко от миналогодишното най-вече заради по-големите бюджетни разходи и по-високата инфлация, обясняват от Heritage Foundation.

Втора в класацията е Сингапур с 88 точки, а трета е Австралия с 82,6 точки. В петицата на „свободните страни“ влизат още Нова Зеландия (81,4) и Швейцария (81).

България има 65 точки и е сред групата страни, чиито икономики са оценени като „умерено свободни“. Нивото ни е над средното за света, но е под средното за Европа, а България е на 29-та позиция от 43 европейски държави.

За 2013 г. получаваме 0,3 точки повече спрямо миналогодишната оценка на института. Това според организацията се дължи на подобрението на управлението на публичните разходи, което компенсира намаляването на свободата от корупция и свободата на пазара на труд. Въпреки затруднената глобална икономическа обстановка, която е забавила икономическия растеж в последните години, България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата дейност, като същевременно е предприела стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина, обясняват от Heritage Foundation.

Държавният дълг и бюджетният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският и корпоративният данъци ни дават конкурентни предимства. Политиката за отворен пазар стимулира потока на търговия и инвестиции. Полагат се усилия за съживяване на блокирания приватизационен процес, отбелязват още от организацията.

В същото време обаче от института отбелязват, че у нас слабо се спазват конституционните разпоредби относно правата върху собствеността и независимостта на съдебната система. Съдебната система не прилага ефективно правата върху собствеността, а непоследователното прилагане на законите обезкуражава частните инвестиции. Създадената от правителството през 2011 г. агенция за борба с корупцията (БОРКОР) не извършва дейност. Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност са заплаха за сигурността по границите, отбелязва институтът.

Една позиция пред нас според индекса на икономическа свобода е Румъния с 65,1 точки. Албания (65,2 точки, 58-о място), Полша (66 точки, 57-о място), Латвия (66,5 точки, 55-о място), Унгария (67,3 точки, 48-о място), Македония (68,2 точки, 43-о място) и Словакия (68,7 точки, 42-о място) са също по-напред в групата на „умерено свободните“. Същевременно от европейските страни Франция е по-назад от България в списъка – с 64,1 точки заема 62-о място, Словения е на 76-о място с 61,7 точки, а Хърватия - на 78-о място с 61,3 точки.

Последни в класацията са Зимбабве (28,6 точки), Куба (28,5 точки) и Северна Корея (1,5 точки).

Институтът изготвя класацията от 1995 г. насам в партньорство с в. The Wall Street Journal. Рейтингът се определя на базата на оценки по 10 основни категории. Те взимат предвид степента на икономическата и търговската свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, фактора корупция.

Преди дни две други организации -  канадският институт „Фрейзър” и германският „Либерален институт", публикуваха дебютното издание „Световен индекс на човешката свобода”. Изследването измерва както икономическата, така и личната свобода. Според него Нова Зеландия е първенец по човешка свобода. Резултатът на България от 7,6 точки (8,0 за лична свобода и 7,2 за икономическа свобода) поставя страната ни на 42-ро място от изследваните 123 страни.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...