На 61-о място в света сме по икономическа свобода 1

12.01.2012 | 13:54
по статията работи: Ралица Стоянова
Хонг Конг, Сингапур и Австралия оглавяват класацията
На 61-о място в света сме по икономическа свобода
Снимка: Sxc.hu
Прикачени документи

 

България е на 61-о място в света и 27-о в Европа по икономическа свобода. Това сочи индекс на икономическата свобода 2012 на фондация "Херитидж” и "Уолстрийт Джърнъл”. 

На първо място по икономическа свобода е Хонг Конг, следвана от Сингапур и Австралия.

Страната ни се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни и е далеч от най-свободните икономики в света. Страната ни продължава да бъде в категорията на "сравнително свободните” страни (нареждаща ни след "свободните” и "предимно свободните” страни), което обяснява и защо трудно догонваме богатите по отношение на доходи и качество на живот.

България продължава да изостава чувствително по отношение на върховенството на закона, благодарение на много слабите ни и допълнително влошаващи се резултати (под средните за света) по отношение на правото на собственост и свободата от корупция. Проблемна област остава и размерът на правителството, като появата на бюджетен дефицит през последните години оказва своето негативно влияние. Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода (заради ниските данъци), както и по отношение на свободата на търговията (тук политиката на ЕС играе водеща роля), съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Авторите на доклада отбелязват: "България понесе сравнително добре ефектите от глобалното икономическо забавяне, благодарение на като цяло разумното управление на публичните финанси”. Въпреки това продължаващите реформи за укрепване на икономическата свобода са от огромно значение за осигуряването на бързо икономическо развитие през следващите години. Корупцията и слабостта на законите повишиха цената за правене на бизнес.

Индексът на икономическата свобода ясно откроява проблемите пред страната ни – липсата на върховенство на закона и неефективните харчове на правителството. Това следва да са приоритетите през следващите години, ако искаме да се доближим до по-свободните страни и съответно да нарастват доходите ни, смятат от ИПИ. Както и авторите на изследването посочват, съдебната система в страната "не успява да осигури ефективна защита на правото на собственост, което обезкуражава и възпира инвестициите”.

Благодарение на традиционно силните си резултати в области като право на собственост, свобода от корупция, свобода на бизнеса и свобода на търговията, Европа също показва добри резултати, но изпраща само Швейцария и Ирландия в топ 10.  Авторите отбелязват, че старият континент изостава в други сфери и се очакват сериозни проблеми, ако европейските правителства не обуздаят огромните си харчове. Европа вече се класира последна от шестте региона по отношение на фискална свобода и размер на правителството.

Пълния текст на доклада на фондация "Херитидж” и "Уолстрийт Джърнъл” ще откриете в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Kafaleto Nesheva 12.01.2012 | 22:23
Българите оцеляват благодарение на майсторлъка да си управляват сиромашията!Много пари лесно се харчат!При нас това е перманентно състояние с безпаричието и затова сме дисциплинирани финансово,изобретателни,находчиви,работливи по отношение оцеляването ни!Да не изпадам в битови подробности,но има домакинства на ръба и успяват виртуозно,но защо да е така?Такива експерименти уморяват и изхабяват!Ирландия нали щеше да фалира защо я хвалите?
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...