С 11 стотинки е поевтиняла захарта на дребно в столичните хипермаркети

01.06.2012 | 18:44
по статията работи: Теодора Пенева
Няма сериозни промени в цените на шестте основни хранителни продукти в страната
С 11 стотинки е поевтиняла захарта на дребно в столичните хипермаркети

През седмицата 23-30 май 2012 г. не се наблюдават съществени раздвижвания в цените на шестте основни хранителни продукта на дребно (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо), сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните  (МЗХ). От ресорното ведомство не са получили информация за ценовите промени на продуктите в рамките на периода 16-23 май 2012 г., затова сравнението е с последните публикувани данни – тези, които се отнасят за интервала 9-16 май 2012 г.

Изненадващо, захарта е поскъпнала леко – със стотинка. Същото важи и за слънчогледовото олио. Вече без изненада, няма промяна в търговските стойности на брашното, както и на яйцата размер M и размер L.

Малко по-сериозно раздвижване има при месата. Цялото агне е поевтиняло, за разлика от другите две разфасовки на агнешкото месо (бутът и плешката), чиито цени са се повишили. Промените обаче не са в голям размер. При замразеното и охладеното пилешко месо също е регистрирано намаление – съответно с две и с една стотинка за килограм. Това обаче се дължи на резки ценови промени на регионално ниво.

По-любопитното е, че се раздвижват цените на храните в столицата. През изминалата седмица захарта в големите търговски вериги (ГТВ) в Софийска област е поевтиняла с 11 стотинки за килограм. Такива са тенденциите и при агнешкото и при пилешкото месо. Изключение прави агнешката плешка, която е поскъпнала с 64 стотинки в хипермаркетите в региона.

Захар

В рамките на периода 23-30 май цената на бялата кристална захар на дребно се е повишила леко спрямо последния период, за който бяха публикувани данни (9-16 май). Увеличението е със 1 стотинка до 2,24 лева за килограм. Въпреки това на регионално ниво търговската стойност на продукта почти не се раздвижва. Най-голямото поскъпване е отчетено в големите вериги в Благоевград (със 7 стотинки), а най-същественото поевтиняване – в София (с 11 стотинки). В другите търговски обекти (ДТО) са регистрирани само две изменения в цената на захарта – повишаването й съответно с 5 стотинки в Кюстендил и с 6 – в Благоевград.

Олио

През последните две седмици и рафинираното слънчогледово олио е поскъпнало със стотинка на дребно – до 2,95 лева за един литър средно за страната. Само в три от изследваните области се наблюдава някакво съществено раздвижване на цената на продукта, при това в ГТВ. Става дума за спад с 23 стотинки в област Шумен и за увеличение съответно с 13 и с 14 стотинки в областите Перник и Кюстендил.

Брашно

Брашното тип 500 запазва стабилната си търговска стойност на дребно от 1,04 лева за един килограм и през интервала 23-30 май. Промените, забелязани в някои от проучваните региони, не са повлияли на средната за страната цена на продукта. Най-много той е поскъпнал в хипермаркетите в Благоевград и в Кюстендил (с 6 стотинки за килограм), а най-много е поевтинял в тези с Сливен и в Ямбол (с 5 стотинки).

Яйца

Не са се променили търговските стойности и на двата размера яйца (M и L) спрямо периода 9-16 май. През изминалата седмица малките яйца са вървели средно за 26 стотинки за брой на дребно, а големите – за 29 стотинки. По области ценовите изменения не са съществени и са в рамките на 1 до 3 стотинки, предимно в ГТВ.

Агнешко месо

В рамките на последния изследван период (23-30 май) цените на трите разфасовки на агнешкото месо леко са се раздвижили.

Спад има в търговската стойност единствено на цялото агне. На дребно то е поевтиняло с 8 стотинки до 13 лева за килограм. Влияние през тази седмица е оказало намалението на цената му в ДТО в Софийска област с 1,64 лева за килограм.

С 13 стотинки е поскъпнал агнешкият бут на дребно до 13,66 лева спрямо седмицата 9-16 май. Въпреки това, през периода 23-30 май изменения на регионално ниво е имало само на две места – увеличение с 4 стотинки в големите вериги в София и намаление с 25 стотинки в магазинчетата във Враца.

Цената на агнешката плешка на дребно също се е повишила – с 8 стотинки до 13,03 лева за килограм. По области разфасовката е поевтиняла с 1 лев в ГТВ в Кюстендил и с цели 2,45 лева – в ДТО в Ямбол. Единственото поскъпване е регистрирано в хипермаркетите в София и е в размера на 64 стотинки за килограм.

Пилешко месо

През седмицата 23-30 май е отчетено ценово понижение както при замразеното, така и при охладеното пилешко месо. Както обикновено, промените в средните за страната търговски стойности се дължат на резки изменения само в някои от проучваните области.

Пиле – замразено

Замразеното пиле е поевтиняло с 2 стотинки до 4,41 лева за килограм. Цената на продукта е спаднала с 15 стотинки в хипермаркетите в Шумен, с 22 стотинки – в тези в София, както и с 50 стотинки в малките магазини в Софийска област. Увеличение с 15 стотинки е регистрирано в ГТВ в Сливен и в Ямбол, а с 10 стотинки – в ДТО в Шумен.

Пиле – прясно, охладено

С една стотинка пък се е понижила цената на прясното пиле на дребно до 4,97 лева за килограм. Съществени поевтинявания са отчетени в големите вериги в областите Шумен (с 25 стотинки), в София (с 30 стотинки) и в Бургас (с 48 стотинки), както и в малките магазини в София (с 46 стотинки) и в Добрич (с 50 стотинки). Резките поскъпвания са регистрирани в ГТВ във Варна, в Кюстендил и в Благоевград – съответно с 34, 39 и 45 стотинки за килограм, както и в ДТО в Шумен – с 23 стотинки.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...