"Форин полиси": Европа се нуждаеше от граници и коронавирусът ги изгради

10.12.2020 | 12:05
по статията работи: econ.bg
В доклад на холандския журналист и кореспондент Каролин де Грютер се казва, че кризата, причинена от пандемията на коронавируса, е накарала европейските държави да говорят повече за общите си граници и обща идентичност
"Форин полиси": Европа се нуждаеше от граници и коронавирусът ги изгради
Снимка: Интерпол

По време на коронавирусната криза европейските държави започнаха да възстановяват границите си и да правят разлика между себе си и "другите", което е създаде по-силно чувство за европейска принадлежност. Това пише в обзор американското списание "Форин полиси" (Foreign Policy).

В доклад на холандския журналист и кореспондент Каролин де Грютер се казва, че кризата, причинена от пандемията на коронавируса, е накарала европейските държави да говорят повече за общите си граници и обща идентичност.

Де Грютер посочва, че европейската ера на "размитите граници" е започнала да приключва, тъй като границите - както психически, така и физически - са установени между европейците и останалия свят по редица причини. Проектът за Брекзит например принуди Европа да установи граница с Великобритания. Границите също са отговор на заплахата от тероризъм, но причината и най-силният мотив за тази нова-стара тенденция беше пандемията на коронавируса.

Зависимост от вътрешния пазар

Изданието посочва, че пандемията първоначално е довела до хаос в Европа. Всяка държава-членка на ЕС е приела свои национални мерки и общият европейски пазар е сериозно нарушен, след като някои държави бяха „херметически“ затворени, а други конфискуваха медицински маски, предназначени за съседите си.

Това шокира правителствата в Европейския съюз, пише списанието, което ги насърчи да действат, тъй като те със сигурност знаят, че независимо от разликите между страните-членки сигурността и просперитетът на следвоенна Европа зависят от вътрешния пазар. Този пазар е икономическата и политическа основа за цяла Европа и нито едно правителство на ЕС не иска да се откаже от него.

Европейските правителства незабавно организираха и ускориха процедурите за превоза с камиони през вътрешните граници чрез системата „зелен пояс“, изпращайки медицинско оборудване помежду си и организирайки финансова помощ за най-засегнатите райони.

Изведнъж тази „солидарност“ придаде нов смисъл на европейското членство. Германците изпяха песента Bella Chao, известна революционна италианска песен, за италианците, които бяха в пълна карантина. Френски и холандски пациенти с Covid-19 бяха лекувани безплатно в германските болници. Адвокатите взеха почивни дни, за да работят като добровол;и, а хората купуваха необходимите продукти един от друг.

Защитата е по-важна от пълната свобода

Американското списание посочва, че в европейското общество се е появило "ново настроение" след пандемията от  коронавируса, защото "идеята, че хората могат да се грижат един за друг, е напразна. Отминаха дните, когато свободата беше най-важното. „Сега подслоните и защитата са по-важни“, казва Хайнц Буде, германски социолог.

Във време, когато повечето европейски граждани искат вътрешните граници на континента да останат отворени, те също настояват за по-добър контрол на външните граници. Въпросите на зачитане на правата на човека, върховенството на закона и демокрацията също са сред основните приоритети, което показва явно "противоречие" между двете визии.

Преди десет години Европа изглеждаше разделена между космополитност и национална идентичност, но сега всички вярват, включително космополитите, че Европа вече не може да зависи от другите и че трябва да има „стратегическа независимост“ и че границите и демаркациите формират стълба на тази независимост.  По този начин Европа, някога общност „по избор“, се превърна в „общност на потребностите“.

Изданието заключава, че много европейци, не само националистите, се страхуват да загубят контрол над опасния свят и всъщност започват да възприемат Европейския съюз като средство за укрепване на националния им суверенитет. Може да са недоволни от ситуацията в Европейския съюз, но със сигурност са щастливи да живеят „в него“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...