49-ти сме по икономическа свобода

18.09.2013 | 14:00
по статията работи: Момчил Лалев
Според доклад на канадския институт "Фрейзър" икономическата свобода по света се подобрява. Хонконг са първи
49-ти сме по икономическа свобода

България се нарежда на 49-то място от 151 страни, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013”, изготвен от канадския институт "Фрейзър", съобщават Института за пазарна икономика (ИПИ).

Докладът представя картината през 2011 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 
По икономическа свобода Хонконг е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6,87 точки от максималните 10 в сравнение с 6,74 през миналата година.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света, коментират пот ИПИ. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

Къде е България

България се нарежда на 49-то място от 151 изследвани държави с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с година по-рано, когато страната беше класирана на 47-мо място със 7,30 точки. В Европейския съюз резултатът на страните варира от  7,89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:

  • Размер на правителството (6,64) – по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък. В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.
  • Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост (5,03) – традиционно това е най-слабата област за България. Независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.
  • Достъп до сигурни и стабилни пари (9,32) – в тази категория България получава най-висока оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска.
  • Свобода на международната търговия (7,60) – резултатът е следствие на доброто представяне по отношение на тарифите при извършване на международна търговия, както и на отрицателното влияние на регулаторните пречки.
  • Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,73) – резултатът е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса. Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

Същевременно според класацията на базирания във Вашингтон институт Heritage Foundation страната ни се нарежда на 60-о място в света по показателя за икономическа свобода. Докладът беше публикуван в началото на 2013 г. и също отрежда първото място на Хонконг.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...