90% от обществените поръчки са за здравеопазване

17.01.2017 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Това сочи анализ на Института за пазарна икономика - ИПИ относно разходване на обществените средства
90% от обществените поръчки са за здравеопазване
Снимка: БГНЕС

Най-големите обществени поръчки са в строителството. Най-много и най-скъпите поръчки, са във фармацевтиката и медицинската апаратура.

Това сочи анализ на Института за пазарна икономика - ИПИ относно разходване на обществените средства. Анализът на статистиката за обществените поръчки показва голямата концентрация на договорите в малка част от изпълнителите. Така, 10% от изпълнителите на обществени поръчки (близо 2 хиляди) в периода са спечелили общо 120 хиляди или 71% от броя на подписаните обществени поръчки. 

Стойността на спечелените от тях поръчки е 53 млрд. лв. или 85% от общата сума по всички договори за периода. Важно е да се направи уговорката, че става въпрос за отделни изпълнители и ако се прибави участието на различните фирми в консорциуми, изпълнителите на обществените поръчки стават още по-концентрирани. 

Концентрацията е валидна и за самите възложители. 10% от възложителите пък са възложили общо 122 хиляди или 73% от поръчките, като стойността на тези договори е била 55 млрд. лв. или 90% от сумата на всички подписани договори за периода. 

Най-скъпите поръчки са за инфраструктурни и транспортни проекти от страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), „Метрополитен” – София, Национална компания „Железопътна инфраструктура”. „АЕЦ Козлодуй и „Марица Изток” 2 също влизат в Топ 10 на възложителите, както и две общини – Столична община и община Варна. 

Сред възложителите са и всички 265 български общини, а техните поръчки представляват над ¼ от броя и сумата на обществените поръчки в страната. От общо близо 44 хиляди обществени поръчки в общините 16 хиляди са за услуги, 15 хиляди – за строителство, а 13 хиляди – за доставки. 

Това разпределение се различава от броя на обществените поръчки на национално ниво, което показва, че общините най-често търсят финансиране за строителство и изграждане на по-добра инфраструктура в населеното място и същевременно с това развиват сектора на услугите, което включва дейности в туризма, местата за отдих, здравеопазването, образованието и др. 

Най-много са поръчките от страна на най-големите общини - Столична община (1,723 млрд. лв.), община Варна (1,131 млрд. лв.), община Бургас (748 млн. лв.), община Пловдив (498 млн. лв.) и община Сливен (462 млн. лв.).

Изпълнители на обществени поръчки - Топ 10

1. БДЖ Пътнически превози - 1 поръчка за 4.628 млрд. лв.

2. Софарма Трейдинг - 3033 поръчки за 985 млн. лв.

3. Медицинска техника инжинеринг - 2362 поръчки за 155 млн. лв.

4. Фьоникс Фарма - 2357 поръчки за 478 млн. лв.

5. Петрол АД Ловеч - 1645 поръчки за 419 млн. лв.

6. Медекс ООД - 1335 поръчки за 367 млн. лв.

7. Санита Трейдинг АД - 1326 поръчки за 353 млн. лв.

8. Соломед ЕООД - 1136поръчки за 234 млн. лв.

9. Б. Браун Медикал - 1035 поръчки за 219 млн. лв.

10. Търговска Лига Национален аптечен център - 990 поръчки за 226 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net