Coface: Кредитните рискове в Европа остават високи

24.04.2013 | 12:48
по статията работи: Лили Бончева
Увеличава се пропастта между Стария континент и останалия свят - перспективите в развиващите се страни в Азия и в Северна Америка са благоприятни
Coface: Кредитните рискове в Европа остават високи

Кредитните рискове в Европа остават на високо ниво. В същото време перспективите в развиващите се страни в Азия и в Северна Америка са благоприятни. Това сочат данни на компанията, предлагаща застраховане на кредити и решения за защита от риск от финансови загуби Coface.

Индикатор, разработен от икономистите ú и базиран на опита в разплащанията на компаниите, потвърждава наличието на голямата пропаст между секторните рискове в развиващите се страни в Азия и в Северна Америка от една страна и на 15 изследвани държави от Европейския съюз (ЕС) от друга.

Три четвърти от анализираните сектори в страните в Азия се свързват с умерен или среден риск. Регионът се характеризира с непрекъснат ръст в оборотите на компаниите – между 4% и 16% в зависимост от областта. Фармацевтичните компании печелят от нарастващата средна класа в Индия и в Китай, като тези два пазара вече са и ключови играчи в производството на активните съставки за тази индустрия. В енергийния сектор сегментът на производството на слънчева енергия е засегнат от намалението на цените на соларните панели и в резултат на това се наблюдава ръст в кредитния риск. Текстилът също изисква специално наблюдение, особено в Китай заради преразпределението на производството към страни с по-ниски производствени разходи.

Като цяло секторите в Северна Америка отбелязват средно ниво на риск, с изключение на металургията, където той продължава да бъде висок поради прилива на евтина китайска стомана. В енергийния сектор се наблюдава подобрение на рисковите равнища в резултат на евтиния шистов газ, достъпен за американската индустрия. Автомобилната индустрия отбелязва ръст на продажбите с 4% през февруари 2013 г. благодарение на съживяването на потреблението на домакинствата. Секторът на химикалите остава конкурентен, най-вече поради историческото дъно на цените на природния газ.

В Европа няма сектор, където кредитният риск да е умерен. Ситуацията е особено обезпокоителна в областта на металургията, която има свръхкапацитет, а освен това е изложена на трудностите, свързани с нейните клиенти – автомобилната и строителната индустрии. Тези два сектора също се приемат като рискови, тъй като остават много уязвими за вътрешното търсене в Европа. В електрониката кредитните рискове нарастват, основна причина за което е резкият спад в продажбите на компютри.

Търговия на дребно и електронна търговия: Хибридният европейски модел все още е рисков

Секторът на търговията на дребно, който търпи съществени промени в резултат на бума на електронната търговия (при оборот, който почти се е удвоил през последните 5 години), стартира прехода си към хибриден икономически модел, комбинирайки предимствата на двата бизнес модела. Традиционните магазини губят своята динамика, а в същото време електронната търговия продължава да нараства, подпомогната от увеличаващия се достъп до интернет, подобряващата се сигурност на транзакциите и конкурентните цени на фона на намаляващата покупателна способност на потребителите. Пазарът във Великобритания, който е водещ с 12% от глобалните продажби, и Франция, където постепенно това потребление нараства, също отразяват общите тенденции.

При това се оказва, че този бизнес модел е източник на допълнителен риск за компаниите в сектора, особено в страните от Западна Европа, коментират от Coface.

"Това личи от влошаването на предоставяните методи за плащане, регистрирано от анализаторите в сектора на търговията на дребно във Франция. Поради това в бъдеще е препоръчително компаниите да демонстрират отзивчивост и адаптивност - особено при въвеждане на допълнителни методи за разплащане. Важно е традиционните дистрибутори да въведат многоканални системи, да оптимизират управлението на складовите си запаси и на пространствата в магазините, съветват от Coface. Тъй като са изправени пред нарастваща конкуренция, рисковете сред електронните търговци също трябва да бъдат наблюдавани, самите те трябва да разчитат и на подкрепата на групи за финансова консолидация.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net