Euler Hermes извади строителството в България от “червената” зона на висок риск

31.05.2018 | 13:00
по статията работи: econ.bg
8% ръст на заплатите и спад на безработицата у нас, прогнозират международните анализатори за 2018 година
Euler Hermes извади строителството в България от “червената” зона на висок риск
Снимка: под лиценза на creative commons

От 2018 година строителният сектор в България вече не попада в “червената” зона на най-висок риск* в мониторинга на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Рейтингът беше променен на “оранжев” или чувстителен риск след раздвижването на някои инфраструктурни проекти в страната, перспективи за европейско финансиране и стабилния ръст на пазара на недвижими имоти през последната година. Положителна проямна има и за сектора Автомобилни части, който вече е в “зелената” зона на най-нисък риск.

“Като цяло рискът в българската икономика е балансиран, като 10 от общо 17 сектора попадат в зоната на нисък или умерен риск, а след последните промени няма нито един, който да свети в червено. С повишено внимание освен строителството обаче ще продължим да следим транспорта, където от години има задълбочаващи се проблеми поради преобладаващото насищане на сектора с малки и средни компании с по-ниска ликвидност, недостиг на работна ръка и необходимост от сериозни инвестиции. Сега на дневен ред са и допълнителните предизвикателства, свързани с предстоящите промени в европейското законодателство.”, коментира Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes по време на 9-ата Кредит Риск Конференция, която се проведе днес в София.

Прогнозите на експертите на Euler Hermes за българската икономика през 2018 и 2019 година остават за стабилен растеж с очакван ръст за БВП съответно от 3,4% и 3,2%. Според експертите ще продължи и положителната тенденция за спад на безработицата до 5,4% през настоящата година и до 5% през следващата. Размерът на трудовите възнаграждения се очаква съответно да се увеличи средно с 8% и 6,5%. Анализаторите на Euler Hermes отчитат и напредък в оздравяването на банковата система след кризата през 2014 година. 

“Към момента не виждаме сериозни спънки за присъединяването на България към еврозоната. Това е реалистично да се случи в рамките на 3 до 4 години, като в момента страната ни покрива петте икономически критерия от Маастрихт.”, обясни Манфред Щамер. 

Според анализаторите Brexit и протекционистката политика на САЩ няма да имат съществено отражение върху икономиките в Централна и Източна Европа и съответно върху българската. Прогнозите са за продължаващ ръст на българския експорт средно с около 4,5% годишно. 

“Възможностите за увеличаване на търговията и износа, както и повишената динамика в икономиката на международно ниво създават нови възможности, но и рискове. Българският бизнес не бива да оставя оптимизмът да приспи вниманието”, предупреждават експертите на Euler Hermes. 

Те припомнят, че сред Топ 5 експортните дестинации на България попадат Турция, Гърция и Италия, където пък средните сроковете за разплащане са едни от най-дългите в света – близо 3 месеца. Затова компаниите трябва да са подготвени за забавяне на издължаване по сделки. Допълнително внимание изискват и интеаракции с фирми в Турция и Румъния, където Euler Hermes индикира за съществени рискове за “прегряване” на икономиките.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експеретен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.

* По скалата на Euler Hermes за определяне на риска по сектори от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок.

Euler Hermes е глобалният лидер в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания. С над 100-годишна история, Euler Hermes прелага B2B финансови услуги и разполага с изградена мрежа за ежедневно проследяване на несъстоятелностите на малки, средни и интернационални компании на пазарите, формиращи 92% от БВП в света. Компанията е представена в над 52 държави и има екип от 6050 специалисти. Част от групата Allianz, Euler Hermes е листвана на стоковата борса Euronext Paris (ELE.PA) и е с рейтинг AA определен от Standard & Poor’s. Консолидираният оборот на компанията за 2017 г. е 2,6 млрд. евро, а общата експозиция на застрахованите транзакции по цял свят възлиза на 894 млрд. евро.

В България Euler Hermes осигурява обезпечения на обща стойност над 1,2 млрд. евро. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.10   740 г. – Земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви. 1185 г. – Втора българска държава: Избухва въстанието на Асен и Петър. 1582...