S&P: Стабилна перспектива въпреки оставката на правителството

04.03.2013 | 13:52
по статията работи: Петя Бързилска
От рейтинговата агенция смятат, че е малко вероятно електричеството значително да поевтинее
S&P: Стабилна перспектива въпреки оставката на правителството

Рейтинговата агенция Standard&Poor's (S&P) запаси стабилната перспектива пред кредитния рейтинг на България въпреки скорошната оставка на правителството. В анализ, който е озаглавен "Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?" агенцията разглежда основни въпроси, засягащи българската икономика и отражението на смяната на кабинета.

"Българският министър-председател Бойко Борисов и неговия кабинет подадоха оставка на 20 февруари 2013 г. след народни вълнения, предизвикани от високите сметки за електроенергия. Въпреки това стабилната перспектива за суверенния кредитен рейтинг на България отразява нашето виждане, че въпреки скорошните политическите събития, новото правителство вероятно ще продължи политиките, фокусиращи се на стабилен икономически растеж в условията на валутния борд в страната", коментират в анализа си от рейтинговата агенция.

Експертите посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС), информират от Министерството на финансите (МФ).

Анализаторите коментират, че със следваната политика на икономии за четири години, правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта – от 4,3% от БВП през 2009 година. Освен това, съчетавайки съкращаването на разходи със сериозните приходи от данък добавена стойност (ДДС), правителството на Борисов е преизпълнило своята цел за 2012 г., като е постигнало дефицит на консолидирана основа в размер на 0,45% от БВП спрямо целеви дефицит от 1,3 на сто.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система  на страната, както и на енергетиката.

Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система, информират от финансовото ведомство.

Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести.

Експерите на S&P смятат, че тарифите на комуналните услуги бяха причина за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Главните основания за кредитния рейтинг на Standard & Poor's за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж.

Освен това, позицията на България в международен план постоянно се подобрява - по изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

Рейтингът би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики, смятат още от S&P.

Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива според Standard & Poor’s означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.

Припомняме, че през декември миналата година Standard&Poor's потвърди суверенния кредитен рейтинг на България на нива от BBB за краткосрочната оценка и A-2 за дългосрочната и стабилна перспектива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net