Непререгистрираните търговци могат да искат обявяване в несъстоятелност

25.01.2012 | 15:21
по статията работи: Ралица Стоянова
Правителството одобри промени в Закона за Търговския регистър
Непререгистрираните търговци могат да искат обявяване в несъстоятелност
Снимка: Sxc.hu

 

Правителството одобри промени в Закона за Търговския регистър и предлага на Народното събрание да ги приеме, информират от правителствената пресслужба.

От 1 януари 2012 г. влезе в сила разпоредба, която урежда реда за даване на указания от длъжностното лице по регистрацията и правните последици от неизпълнението им, когато към заявлението на търговеца за вписване, заличаване или обявяване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса.

Практическото приложение на тази норма към датата на влизането ѝ в сила се оказа невъзможно поради липса на изградена функционалност в информационната система на търговския регистър. Предлага се тя да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Другите приети от кабинета изменения уреждат статута на търговците, които са поискали пререгистрация, но тя им е отказана с влязъл в сила акт. В тези случаи те ще бъдат приравнени на търговците, които не са поискали пререгистрация.

Съгласно Търговския закон длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, трябва в 30-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност. С предлаганите нови текстове се въвежда възможност непререгистрираните търговски дружества и кооперации да подадат молба за обявяване в несъстоятелност, като е отчетен фактът, че тези търговци са прекратена дейност и не могат да искат само откриване на производство по несъстоятелност. Във връзка с това е предвидена и служебна пререгистрация на търговците въз основа на акт на съда по несъстоятелността.

Въвежда се и възможност за непререгистрираните търговски дружества и кооперации, чиято дейност е прекратена по силата на закона, да извършат пререгистрация с цел развитие на производството по ликвидация, което сега можеха да направят само трети заинтересовани лица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...