Агроминистерството и земеделците не се разбраха за директните плащания

29.07.2014 | 16:20
по статията работи: Мина Стойчева
Концепцията за тези финансирания трябва да бъде гласувана до 31 юли
Агроминистерството и земеделците не се разбраха за директните плащания

Агроминистерството и представителите на браншовите организации не успаха да се разберат по въпроса за концепцията на ведомството за директните плащания на земеделските производители за периода 2015 – 2020 г. Документът беше обсъден в рамките на парламентарната комисия по земеделие. Той трябва да бъде окончателно гласуван до 31 юли.

По думите на министъра в оставка Димитър Греков, опорните точки в концепцията целят по-справедливо и по-добро насочване на плащанията. Той обясни, че за да се случи това ще трябва да се използват определени инструменти, като прилагането на Схемата за преразпределително плащане, въвеждане на прогресивно намаление на плащанията, както и използване на дефиницията за активен фермер.

“С прилагането на Схемата за преразпределително плащане може да се постигне по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти. Тази схема предоставя механизъм за преразпределяне на средства без да носи рискове от глобална загуба на финансиране в резултат на неусвояване на бюджета”, коментира Греков.

Заедно с това според концепцията на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) трябва да влезе в сила прогресивно намаление и таван на субсидията по Схемата за преразпределително плащане, с която може да бъде финансиран един земеделски производител. Основна точка в документа е изискването през следващия програмен период директни плащания да получават само активни фермери, пише в-к „24 часа“.

В същото време от това финансиране ще бъдат изключени физически и юридически лица, които не полагат усилия за стопанисване на своите земеделски площи. Според дефиницията в документа става въпрос за ниви, които са предимно (над 50%) естествено поддържани в състояние, подходящо за паша или обработка и върху тях не се извършват минимални земеделски дейности.

Стимулирането на уязвими и приоритетни сектори ще бъде извършвано чрез прилагането на Схеми за обвързана с производството директна подкрепа, използване на възможността за национално финансиране по Схемите за преходна национална помощ и въвеждането на специално плащане за памук.

В концепцията, изготвена от МЗХ, се предвижда още изискванията за стопаните, които могат да бъдат финансирани чрез директни плащания, да бъдат ограничени. Също така ще бъде използвана Схемата за дребни земеделски стопани с размер на стопанството от 5 декара нагоре със субсидия до 1250 евро. В документа е записано, че ще бъде въведена отделна схема за младите земеделски стопани.

“Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания“, каза зам.-председателят на Националната асоциация на зънрнопроизводителите Радослав Христов.

Според председателят на млекопроизводителите Димитър Зоров е необходимо да бъдат въведени еднакви правила за всички сектори. По неговите думи дефиницията „активен фермер“ трябва да бъде разяснена, като по този начин да се въведе задължението за регистрация на земеделските производители. Също така Зоров настоява за въвеждането на изискване този земеделец да декларира налична или наета техника, което гарантира, че той ще работи реално.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net