Самоосигуряващите се внасят до 10 октомври авансово здравните си вноски

04.10.2012 | 13:49
по статията работи: Петя Бързилска
До 31 октомври се подава Декларация образец № 6 за дължимите през месец октомври 2012 г. задължителни осигурителни вноски
Самоосигуряващите се внасят до 10 октомври авансово здравните си вноски
Снимка: Sxc.hu

Според осигурителния календар за октомври самоосигуряващите се лица трябва до 10-то число на месеца да внесат авансово дължимите вноски по задължително здравно и социално осигуряване за месец септември 2012 г., информираха от Националната агенция за приходите (НАП).

Кодекс за социално осигуряване

10 октомври

Внасяне на авансово дължимите вноски за държавно обществено осигуряване и допълнително задължително пенсионно  осигуряване от самоосигуряващите се лица за септември 2012 г.

Внасяне от възложителя на дължимите осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и  допълнително задължително пенсионно  осигуряване върху изплатените възнаграждения през Септември 2012 г. за лицата, които работят без трудови правоотношения.

31 октомври

Внасяне от осигурителя на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване и допълнително задължително пенсионно осигуряване  върху начислени, но неизплатени  възнаграждения или върху неначислени възнаграждения, отнасящи се за труд, положен през месец септември 2012 г.

Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите  се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица

10 октомври

Внасяне от изпращащата организация на отнасящите се за месец септември 2012 г. осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и допълнително задължително пенсионно осигуряване за българските граждани, работещи в чужбина по трудови или служебни правоотношения с български осигурител, които подлежат на задължително осигуряване по българското законодателство.

Внасяне от работодателя на отнасящите се за месец септември 2012 г. осигурителни вноски за фонд „Пенсии” и допълнително задължително пенсионно осигуряване за изпратените за участие в международни мисии по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи.

Внасяне на отнасящите се за месец септември 2012 г. осигурителни вноски за фонд „Пенсии” за:

- лица, изпратени на  работа в чужбина от български посредник;

- лица, работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи.

- служители, изпратени за участие в международни мисии по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи.

- съпругите/съпрузите на дългосрочно командировани служители в дипломатическа служба за времето, през което са пребивавали в чужбина по време на задграничния им мандат.

Закон за здравното  осигуряване

10 октомври

Внасяне на авансово дължимите здравноосигурителни  вноски от самоосигуряващите се лица за септември 2012г.

Внасяне от възложителя на дължимите здравноосигурителни вноски върху изплатените възнаграждения през септември 2012 г. за лицата, които работят без трудови правоотношения.

Внасяне на здравноосигурителни  вноски от самоосигуряващите се лица, които през септември 2012 г. са били във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда.

Внасяне на здравноосигурителните вноски от лицата, които през септември 2012 г. са подлежали на здравно осигуряване по реда на чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване – лица, които не са били осигурени на основание чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона.

Внасяне на здравноосигурителните  вноски за месец септември 2012  г. за служителите на Българската православна църква и други нормативно признати вероизповедания, които не получават възнаграждения за извършвана дейност. 

31 октомври

Внасяне от осигуряващия на осигурителните вноски за здравно осигуряване върху начислени, но неизплатени възнаграждения или  върху неначислени възнаграждения, отнасящи се за труд, положен през месец Септември 2012 г.

Внасяне на здравноосигурителните вноски за лицата в неплатен отпуск през месец септември 2012 г., които не са подлежали на осигуряване на друго основание.

Наредба №  Н – 8 от 29 Декември 2005  г.

10 октомври

Подаване на декларация образец № 3 с данните за месец септември 2012 г. за лицата, които се осигуряват здравно за сметка на републиканския бюджет, с изключение на данните, подавани от НОИ.

20 октомври

Подаване на декларации образец  № 1 от осигурителите, клоновете и  поделенията им за лицата, работили без трудови правоотношения, чиито възнаграждения са изплатени през септември 2012 г.

(първият работен ден след  20 Октомври 2012 г. е 22 oктомври 2012 г.)

Подаване от НОИ на:

- декларации образец № 1 за лицата получаващи парични обезщетения за безработица,  обезщетения по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и

- декларации образец  № 3 за пенсионерите от държавното обществено осигуряване с данните за месец Септември 2012 г.

(първият работен ден след  20 Октомври 2012 г. е 22 oктомври 2012 г.) 

31 октомври

Подаване на Декларация образец  № 6 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите през месец октомври 2012 г. задължителни осигурителни вноски.

Подаване на Декларация образец № 7 от лицата, за които през месец Септември 2012 г. е възникнало задължението за осигуряване на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване – лица, които не са били осигурени на основание чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона.

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net