Работодателските организации отказаха да декларират имуществото си

11.04.2013 | 16:09
по статията работи: Петя Бързилска
Според тях напускането на съвета за тристранно сътрудничество ги освобождава от задължението
Работодателските организации отказаха да декларират имуществото си

Общо 523 са постъпилите в Сметната палата декларации на новите лица, които трябва да се отчитат, според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Списъците на деклариралите имуществото си мога да се видят на сайта на Сметната палата. Той влезе в сила на 26 март тази година.

Стана ясно, че в списъците няма данни за членовете на управителни и контролни органи на представителни организации на работодателите, които според влезлия в сила закон трябва да декларират имуществото си. Става въпрос за Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Официалните представители на тези работодателски организации са заявили, че са прекратили участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество и по тяхно мнение по тази причина не попадат сред задължените лица по чл. 2, ал. 1 от закона.

Миналата седмица всички националнопредставителни работодателски организации напуснаха Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Като причина за хода им те посочиха несъгласието именно с поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности. Недоволните уточниха, че става въпрос за длъжности както в публичния, така и в частния сектор.

Припомняме, че крайният срок за подаване на встъпителните декларации от новите задължени лица по закона беше 9 април. Лице, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв.

Постъпили по пощата декларации ще бъдат публикувани в следващите дни.

Във встъпителните декларации се обявяват недвижимо имущество, моторни превозни средства, парични суми, вземания и задължения над 5 хиляди лева в местна или чуждестранна валута, както и ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества, поименни акции в акционерни дружества, в това число придобити чрез участие в приватизационни сделки извън случаите на бонова (масова) приватизация;

По закон, сред новите лица, които трябва да обявяват публично имуществото си, са инспекторите към Висшия съдебен съвет, директорите на дирекции в Агенция “Митници”, заместник-директорите, главният секретар и директорите на дирекции в Националната агенция за приходите (НАП). Задължени лица са и членовете на Европейския парламент (ЕП) от България, както и тези на Европейската комисия (ЕК) и българските граждани, заемащи длъжности в органите на Европейския съюз. Поправките включват и членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания (НЕК), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...