Производствената инфлация се увеличава през февруари

29.03.2013 | 13:00
по статията работи: Александър Димитров
На годишна база се отбелязва ръст от 2,6 на сто
Производствената инфлация се увеличава през февруари

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2013 г. е с 0,5% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,0%, и в преработващата промишленост - с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,1%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,5%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,1%, и при производството на основни метали - с 1,0%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2013 г. нараства с 2,6% в сравнение със същия месец на 2012 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - с 1,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,1%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление - с 2,9%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо февруари 2012 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 8,2%; производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 6,6%; обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм и производството на напитки - с 6,5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3.8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,3%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2013 г. нараства с 0.8% спрямо предходния месец, съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1,8%, и в преработващата промишленост - с 1,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0,2%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на облекло - с 1,0%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,9%.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 1,8% спрямо февруари 2012 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - със 7,7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6,6%, производството на напитки - с 6.3%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6,0%, а намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,1%.

Целият документ може да видите в прикачения към статията файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...
Полезно от Мрежата
7sport.net