Застрахователите в света плащат $2,5-3 млрд. годишно заради кибератаки

16.05.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Специалистите прогнозират, че към 2020 год. тази цифра ще достигне $7,5-10 млрд.
Застрахователите в света плащат $2,5-3 млрд. годишно заради кибератаки
Снимка: под лиценза на creative commons

Мащабните хакерски атаки на 12 май, при които беше използвана програмата WanaCrypt0r 2.0, за пореден път показаха защо киберзастраховането се радва на такъв силен интерес през последните години. Над 60 световни застрахователи в момента предлагат различни застрахователни програми и продукти за защита от мащабни хакерски атаки, съобщава специализираният застрахователен портъл insmarket.bg.

Основните клиенти на киберзастраховките са в САЩ – 90% от световните премии по този вид застраховане постъпват от американски компании. През 2016 год. американските компании са платили общо за защита срещу заплахи в световната мрежа $36,9 млн., което е с 89% повече в сравнение с предходната година.

Ежегодният размер на обезщетенията, плащани по киберзастраховки в света, възлизат на  $2,5-3 млрд. и специалистите прогнозират, че към 2020 год. тази цифра ще достигне $7,5-10 млрд.

Неслучайно тазгодишното шесто по ред издание на глобалното изследване "Барометър на бизнес рисковете", изготвено от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), за което ИНСМАРКЕТ писа, посочва киберинцидентите като една от глобалните заплахи за бизнеса и сигурността. И ако през 2013 г. рискът от киберинциденти беше сред 15-те най-големи рисковете и само 6% от компаниите го определяха сред трите най-важни заплахи, през 2014 г. киберинцидентите се изкачиха до 8-мо място, посочени от 12% от  компаниите.

През 2015 г. за 17% от отговорилите този риск бе посочен сред петте най-значими. Миналата година рискът от киберинциденти влезе за първи път в челната тройка на трета позиция с 28% от отговорилите. В тазгодишното издание на риск барометъра третата позиция бе затвърдена от 30% от отговорилите, само с 1% по-малко от риск номер две – развитието на пазара. Особено е безпокойството от потенциални кибератаки сред представителите на търговията и комуникационните технологии. Сред малкия и средния бизнес обаче този риск е недооцененен – компаниите с доход по-малък от 250 млн. евро го отбелязват като шести по значимост (в сравнение с третото място, което му отреждат големите компании).

Изследване на NetDiligence през 2015 г. също доказва, че не всички оценяват сериозността на това предизвикателство – според резултатите от проучването, 48% от запитаните признали, че нямат познания за опасността от киберрискове.

Кибератаките са сериозно предизвикателство и за самите застрахователи. Хакерите познават принципите за защита на големите бази данни и ги използват, за да увеличават ефективността на атаките си. По данни на застрахователи, нaд един милион дyши днeвнo ca зaceгнaти oт eлeĸтpoнни посегателства, а нелегалните годишни приходи от кибер престъпления в световен мащаб  надхвърлят $ 500 млрд. Това означава, че са необходими такива действия, които да предпазят информационните масиви, социалните мрежи, управлението на мобилните устройства, облачните технологии.

Хакерскиян вирус WannaCry буквално парализира компютърните системи на организации и учреждения в над 150 държави. До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други. По данни, програмата е блокирала не по-малко от 200 хиляди компютри. Всички важни файлове върху заразените компютри се криптират, а потребителите са заставяни да платят откуп от $200 до $600 в биткойни, за да получат отново достъп до файловете. Създателите на вируса вече са получили от своите жертви над $42 хиляди.

Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...