Потребителските цени в България и Румъния са били най-ниски в Eвросъюза през 2021 г.

24.06.2022 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Потребителските цени в България и Румъния са били най-ниски в Eвросъюза през 2021 г., сочат най-новите данни на "Евростат". Двете балкански държави са отчели 56 процента от цените спрямо средното равнище на страните от ЕС,
Потребителските цени в България и Румъния са били най-ниски в Eвросъюза през 2021 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Потребителските цени в България и Румъния са били най-ниски в Eвросъюза през 2021 г., сочат най-новите данни на "Евростат". Двете балкански държави са отчели 56 процента от цените спрямо средното равнище на страните от ЕС, за което се определя ниво от 100 пункта. Според утвърдената методика цените се определят от индекса на равнищата на цени (ИРЦ), който осигурява сравнение на паричната стойност на стоките и услугите на страните спрямо средните за ЕС и се изчислява спрямо паритета на покупателната способност.

През 2021 г. Дания и Ирландия регистрират най-високи ценови равнища по 140 на сто за всяка спрямо средното ниво за ЕС. След тях се нареждат Люксембург (132 на сто), Швеция (128 на сто) и Финландия (126 на сто).

На другия край на скалата с най-ниските нива на цените са Полша (60 на сто), както и Румъния и България (56 на сто за всяка).

За сектор "хотелиерство и ресторантьорство" ценовите нива варират от 46,4 на сто от средното за ЕС в България, 54 на сто в Румъния и 62 на сто в Унгария, до 155 на сто в Дания, 137 на сто в Швеция и 133 на сто във Финландия.

Секторът "алкохолни и тютюневи изделия" се нарежда на второ място по разлика в ценовите нива сред страните, като най-ниските нива са регистрирани отново в България (64 на сто), а след родината ни се нареждат Полша (72 на сто) и Унгария (79 на сто). В посочения сектор най-високи нива на цените през 2021 г. са записали Ирландия (205 на сто), Финландия (173 на сто), Швеция (136 на сто) и Дания и Франция (134 на сто за всяка).

Голямата разлика в цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти.

При "храна и безалкохолни напитки" през 2021 г. най-евтини са били стоките в Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто), докато най-скъпи - в Люксембург (125 на сто), Дания (120 на сто) и Ирландия (119 на сто). Статистиката сочи, че българските ценови равнища в сектора са на ниво от 79,3 на сто от средното за ЕС.

За същата година при сектор "облекло и обувки" цените на стоките варират по-слабо сред страните от ЕС. Най-ниски са били в България (76 на сто), а най-високи - в Дания (134 на сто).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net