Комуникационни организации с декларация срещу използването на интернет тролове в кампаниите

25.02.2021 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Седмица преди старта на предизборната кампания, пет български професионални организации в сферата на ПР и комуникациите, сред които и БАПРА, излизат с обща декларация срещу използването на интернет тролове в кампаниите
Комуникационни организации с декларация срещу използването на интернет тролове в кампаниите
Снимка: под лиценза на creative commons

Седмица преди старта на предизборната кампания, пет български професионални организации в сферата на ПР и комуникациите, сред които и БАПРА, излизат с обща декларация срещу използването на интернет тролове в кампаниите.

В декларацията се отбелязва, че прибягването до такива платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите е неетична и вредна практика. ПР специалистите заявяват, че няма да прибягват до нея и призовават политическите сили също да се ангажират с това. Призивът е и към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите и да не допускат език на омразата, обиди и други подобни действия с разрушителен ефект.

В декларацията се казва още, че пандемията доведе до драстичен спад в доверието в източниците на информация и затова е важно ПР специалистите да се противопоставят и на създаване и разпространение на фалшиви новини. Тази практика влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност.

Ето и пълният текст на документа:

ДЕКЛАРАЦИЯ на комуникационни организации в България

Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, членуващи в ПР организациите Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и агенции и индивидуални специалисти в ПР, Водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор на гражданите в Р България и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс и професионални правила на обединената комуникационна общност в България (Софийска харта за етични комуникации), декларираме следното:

Категорично обявяваме използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите, известни като „интернет тролове“ за неетична и вредна. Разграничаваме се от прилагането на такава практика и още веднъж заявяваме, че няма да ги използваме в политически или други кампании.

Пандемията постави обществото ни пред изпитание, отчитат се и драстични спадове към доверието в източниците на информация. Истинността на информацията в публичното пространство е един от основните стълбове, на които да се опрем при преодоляването на кризата. Затова се противопоставяме на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и приемаме, че това влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност у гражданите.

Всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само в посока манипулиране на резултатите, а и върху позициите на отделни хора и репутацията на кандидатите.

В тази връзка призоваваме:

Всички политически партии ясно да декларират, че няма да използват платени или провокирани коментатори (интернет тролове) в своите кампании.

Всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят настоящата декларация.

Всички медии да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, които носят фалшива информация, и/или използват език на омразата, обидни и нецензурни думи.

Всички администратори на страници, групи или други форми на масова организация в социалните мрежи, да модерират коментарите под постовете.

Всички професионалисти, представители на медии и администратори на страници да предприемат необходимите действия за ограничаване на активността на троловете.

Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и недопускане нарушаването на демократичността в свободния и мотивиран избор. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net