Правителството предлага промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми

09.10.2013 | 17:15
по статията работи: Момчил Лалев
Проектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2011/61/ЕС
Правителството предлага промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми

Министерският съвет (МС) одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране, съобщават от правителствената пресслужба.

Проектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2011/61/ЕС относно лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове. Предвидено е създаването на нов дял втори в закона, който въвежда понятието "лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове" и създава уредба на лицензирането им, съответно регистрирането – в случаите на управлявани активи под посочените в директивата прагове, основни изисквания във връзка с организацията и дейността на лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и във връзка с управляваните фондове, правила за трансгранично управление и предлагане на алтернативни инвестиционни фондове.

С проекта се предлагат също така изменения в разпоредби от закона, които засягат въвеждането на опции от вече транспонираната Директива 2009/65/ЕО относно предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа. Изрично е уредена възможността за създаване на колективни инвестиционни схеми с инвестиционни подфондове, което е обичайна практика в повечето държави членки на Европейския съюз (ЕС), като тази възможност е предоставена и на българските колективни инвестиционни схеми. Допуснато е депозитар да може да бъде и инвестиционен посредник, отговарящ на определени изисквания, с цел да бъдат разширени възможностите при избор на депозитар на увеличаващия се брой предприятия за колективно инвестиране.

В отговор на заявения от участниците на пазара интерес е предложена уредба на национални инвестиционни фондове, каквито към момента могат да бъдат само дружества от затворен тип. Предвидено е като такива да функционират и отворени дружества, както и отворени и затворени фондове. Това ще бъдат предприятия за колективно инвестиране с изисквания за диверсификация на портфейлите и риск мениджмънт, които публично предлагат дяловете си, независимо дали са от отворен или затворен тип и ще са насочени към масовия инвеститор.

Със законопроекта се въвеждат също така някои разпоредби на издадените от Европейския орган за ценни книжа и пазари насоки за борсово търгуваните фондове и фондовете на паричния пазар, което следва да даде възможност за развитие на сектора на такива фондове.

Предвидени са и изменения в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) и Закона за пазарите на финансови инструменти във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) №648/2012 относно извънборсовите деривати, централните контрагенти и регистрите на транзакции като се установяват разпоредби за санкциите, приложими при нарушения на разпоредбите му.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...