Правителството предлага промени в Закона за горите

28.12.2011 | 11:56
по статията работи:
Създава се регламент за ползване на дървесина от държавните предприятия и техните териториални поделения
Правителството предлага промени в Закона за горите

Правителството одобри проектозакон за изменение на Закона за горите и предлага да бъде приет от Народното събрание.

Измененията и допълненията предвиждат инвентаризацията, изработването на плановете за ловностопански дейности и на дейностите по опазване от пожари да се извършват в границите на държавните горски и държавните ловни стопанства, както и учебно - опитните горски стопанства, съобщи от правителствената пресслужба.

Вменява се на министъра на земеделието и храните, по предложение на директорите на държавните предприятия, ежегодно да утвърждава начални цени за провеждане на търгове за отдаване под аренда на поземлени имоти в горски територии - държавна собственост, управлявани от държавните предприятия.

Освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Прецизират се изискуемите документи при учредяване право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване право на строеж.

След приемане на промените законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски - писти, като компетентен орган, пред който се подава заявление е министърът на земеделието и храните.

Съгласно проектозакона промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии, за създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии в случаите, когато има приети общи устройствени планове на общините или за части от тях, в които се намират имотите, ще става само след като заявителят е придобил правото на собственост върху имота.

Средствата от учредяване правото на ползване, учредяване на сервитут и учредяване правото на строеж ще постъпва в бюджета на Изпълнителна агенция по горите. Предложението е мотивирано от обстоятелството, че основната административна тежест по провеждане на тези процедури и изготвяне на административните актове пада върху ИАГ, респективно РДГ, които изразяват становища.

С измененията в закона за горите се предвижда дървесината от поземлени имоти в горски територии - държавна собственост, управлявани от държавните
предприятия по чл. 163 от ЗГ, чието предназначение е променено, безвъзмездно да остане собственост на предприятието.

Със закона се допълват правомощията на служителите, назначени в предприятията по чл. 163 от ЗГ за опазване на горските територии. Дават им се правомощия да спират превозните средства, които превозват дървесина и недървесни горски продукти, за проверка на техния произход, както и да използват специализирани високопроходими противопожарни моторни превозни средства със специален режим на движение.

Служителите в Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, които заемат длъжности, за които се изисква лесовъдско образование, както и определените със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, ще имат правото да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и да носят и използват за служебни цели служебно дълго и късо оръжие за охрана и лично късо нарезно оръжие. Извършена е промяна относно изискването за професионален опит на горските инспектори със средно лесовъдско образование, като от 3 години се намалява на 1 година.

С измененията в закона за горите се регулира и нормативно възможността физическите лица да могат да добиват дървесина за лична употреба без право на продажба.

Създава се регламент за ползване на дървесина от държавните предприятия и техните териториални поделения за осъществяване на дейността им - за изграждане на ловностопански и рибостопански съоръжения, за заслони, водопои, противопожарни депа, пожаронаблюдателни кули и водоеми, за ловностопански и рибностопански сгради и съоръжения, за отопление, за научноизследователски и други подобни цели, т. е. за нетърговски цели. Отпада режимът за издаване на удостоверение за износ и внос на

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net