Правителството предлага пакет от закони за националната сигурност

21.11.2012 | 16:36
по статията работи: Елица Елефтерова
Създава се регламентация за парламентарен контрол над разузнавателните служби и НСО
Правителството предлага пакет от закони за националната сигурност
Снимка: НСО

Правителството одобри пакет от закони, които регламентират сферата на националната сигурност. Четирите законопроекта са за управление на системата за защита на националната сигурност, за Държавна агенция „Разузнаване”, за военното разузнаване и за Националната служба за охрана, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Създава се регламентация за парламентарен контрол над разузнавателните служби и НСО, както и законови възможности за участие на гражданите чрез техни организации в политиката за национална сигурност.

Проектът на закон за управлението на системата за защита на националната сигурност е рамков. Посочени са принципите на функциониране на системата и ролята на институциите, както и задачите и правомощията на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Нов момент е включването в управлението на системата за защита на националната сигурност на правомощието да се осъществява парламентарен и граждански контрол върху разходването на ресурсите за осъществяване на дейностите, механизмите за тяхното управление, разпределението между различните органи и организации.

В проекта на закон за Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) е регламентирана цялостно разузнавателната дейност (с изключение на военноразузнавателната), функциите и дейностите на агенцията, както и основните методи и средства, които ДАР прилага и използва за изпълнение на поставените й задачи.

Определен е редът за предоставянето на информация на други държавни органи, организации и лица. Спазен е принципа на председателя на Народното събрание, на президента и на министър-председателя да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация. Регламентирано е правото на президента, съгласувано с министър-председателя, да възлага задачи на агенцията и да се запознава с доклада за дейността й преди внасянето му от МС в Народното събрание за приемане.

Третият законопроект предлага правна регламентация на организацията, дейностите, задачите и функционирането на разузнаването във въоръжените сили, както и на статута на неговите служители, правомощията и отговорностите за управлението му.

Регламентирано е сътрудничеството с военноразузнавателните органи на други държави и структури в НАТО и ЕС. Общото ръководство на военното разузнаване и контролът върху дейността на Служба „Военна информация” се осъществяват от министъра на отбраната, а върху разузнаването в Българската армия – от началника на отбраната. Изрично е посочено, че на структурите за военно разузнаване не се възлагат задачи от вътрешнополитически характер и че те не събират, обработват и анализират информация от вътрешнополитически характер.

Проектът на закон за НСО предвижда  да се запази военният статут на служителите, като основание за това е особеният характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба. Общото ръководство на НСО се осъществява от Президента на Република България, който назначава и освобождава началника съгласувано с МС, назначава и освобождава заместник-началниците, утвърждава структурата и числения състав, удостоява офицери с висши офицерски звания.

Изброени са длъжностните лица, които имат право на охрана, както и видовете охрана, които се предоставят на територията на страната и извън нея, а също и в мирно и военно време, посочени са дейностите, които съставляват охраната. Охраняваните лица не могат да откажат охрана и са длъжни да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.10   439 г. – Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. – Михаил VII Дука става император на Византия. 1260 г....