Строителството нараства през март за втори пореден месец

20.05.2021 | 13:35
по статията работи: econ.bg
В рамките на България строителството през март се повишава за втори пореден месец, след като периода септември 2020 г. - януари 2021 г. бележеше трайно понижение
Строителството нараства през март за втори пореден месец
Снимка: под лиценза на creative commons

Продукцията в строителния сектор на ЕС нарасна през март 2021 г., заличавайки спада от предходния месец, показват данни на Евростат, които потвърждават, че строителният сектор продължава да се възстановяване постепенно от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия.

В рамките на България строителството през март се повишава за втори пореден месец, след като периода септември 2020 г. - януари 2021 г. бележеше трайно понижение.

Строителството в ЕС нарасна през март с 2,2% спрямо февруари, когато се сви с 1,7%, докато в рамките на еврозоната се повиши с 2,7% след понижение с 2,0% през втория месец на годината.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС скочи със 7,7%, а в еврозоната с 9,4%, докато сградното строителство нарасна по-слабо съответно с 1,1% и с 1,3 на сто.

Най-силен ръст през март отбеляза строителството в Унгария (скок с цели 11,5%), следвана от Германия (с 10,8%) и Словакия (с 9,0%). В същото време понижение беше отчето във Франция (спад със 7,3%), Швеция (с 3,1%) и Испания (с 0,9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната нарасна силно през март съответно с 14,9% и с 18,3 на сто.

Най-силен рът на годишна база в строителството беше отчетен в Италия (скок с цели 74,5%), Франция (с 46,3%) и Белгия (с 36,3%) на фона на постепенното разхлабване на строгите противоепидемични ограничителни мерки,  докато най-силно понижение беше отчетно в Испания (спад с 13,2%), Полша (с 12,6%) и Финландия (с 4,0%).

За първото тримесечие на годината строителството в ЕС и еврозоната се повиши съответно с 0,5% и с 0,3% спрямо последните три месеца на 2020г., докато на годишна база нарасна съответно с 2,2% и с 3,1 на сто.

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза слабо повишение с 1,3% спрямо февруари, когато нарасна с 2,7 на сто. Това обаче представлява повишение за втори пореден месец, след като през февруари беше отчетено първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 г.

На годишна база продукцията в българското строителство нарасна през март с 11,1% след понижение с 4,8% през февруари, пречупвайки негативната тенденция от началото на миналата година и след резките спадове през март, април и май 2020 г. съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19.

В рамките на първите три месеца на 2021 г. продукцията в строителството на България се повиши с 1,3% след понижение с 1,3% през последното тримесечие на миналата година, но продължава да се понижава, макар и с едва 0,1%, спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....