Чуждестранните туристи намаляват през есента, все повече обаче идват в България по работа

27.10.2014 | 13:15
по статията работи: Мина Стойчева
Пътуванията на българи в чужбина са се увеличили с 9,7% през септември
Чуждестранните туристи намаляват през есента, все повече обаче идват в България по работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

През есента чуждестранните туристи, решили да прекарат у нас почивката си, намаляват. От друга страна обаче е отчетен сериозен ръст на гражданите на други държави, които идват в България по работа. Посещенията с цел екскурзия са се свили с 8,8% през септември.

Тези със служебна цел обаче са нараснали с 23,9%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За деветия месец от годината общо 1,108 хил. души са посетили страната ни, което е с 0,5% по-малко от техния брой през същия период на 2013 г.

Като цяло общо 64 на сто са гражданите на Европейския съюз (ЕС), които са пристигнали в България. Националната статистика отчита ръст на туристите от Чехия (с 11,6%), Германия (с 10,9%), Испания (с 10%) и Великобритания (с 8,3%). Заедно с това е регистрирано намаление на тези от Румъния (с 21,3%), Унгария (с 15,4%) и Гърция (с 4,8%).

Данните на НСИ за септември показват спад на посещенията в България на граждани на Украйна и Руската федерация съответно с 23,2 на сто и с 21,5 на сто. Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 85.5% от всички посещения на граждани от Руската федерация, 78.8% - от република Македония, и 76.8% - от Великобритания. Служебните пътувания са 44.5% от всички посещения на граждани от Испания, а с други цели са 74.1% от посещенията на граждани от Турция и 63.8% - от Румъния.

Междувременно изчисленията за деветия месец на годината сочат, че пътуванията на българи в чужбина са се увеличили с 9,7% в сравнение със същия период на миналата година. През септември извън граница са излезли 407 хил. нашенци.

С близо 20 на сто са се увеличили пътуванията в Гърция, а със 17,7% - в Турция. Изчисленията показват още увеличение на посещенията на българи в Италия (със 17,1 на сто), в Германия (с 13,6 на сто) и в Испания (с 13,2 на сто). От друга страна има спад на пътуванията към Чехия (с 16,8%), в Румъния (с 11,5%) и в Руската федерация (с 5,6%).

Най-много нашенци през септември са пътували с цел гостуване, обучение или посещение на конкретни мероприятия. По-малко са тези с цел екскурзия и работа. В сравнение със същия период на 2013 г. сe наблюдава увеличение при пътуванията със служебна цел и с цел почивка и екскурзия - съответно с 41.5 и 30.2%, докато тези с други цели намаляват с 13.0%.

Данните на НСИ показват, че с други цели са били 59.3% от пътуванията към Великобритания и 56.8% - към Руската федерация. Пътуванията към Италия със служебна цел са 37.5%, а тези към Испания и Гърция с цел почивка или екскурзия са съответно 56.1 и 49.9% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...