Икономическият растеж в САЩ се ускорява в началото на годината

29.04.2019 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Растежът на американската икономика през първото тримесечие на 2019-а година се подобри рязко до 3,2% на годишна база от 2,2% в края на предходната година при очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно повишение на БВП с 2,3 на сто
Икономическият растеж в САЩ се ускорява в началото на годината
Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж на САЩ се ускори изненадващо силно през първото тримесечие на настоящата година благодарение на доста по-голям по обем експорт и на силен ръст на бизнес запасите (непродадените стоки), показват експресни данни на Департамента за търговия. В същото време обаче се забави рязко растежът на потребителските разходи, както и на бизнес разходите за софтуер, оборудване и развитие, което предполага, че изненадващо силната икономическа експанзия в началото на годината може да се окаже само временно явление.

Растежът на американската икономика през първото тримесечие на 2019-а година се подобри рязко до 3,2% на годишна база от 2,2% в края на предходната година при очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно повишение на БВП с 2,3 на сто.

Изключвайки обаче международната търговия, бизнес запасите и държавните разходи, водещата икономика в света се разшири в началото на годината с едва 1,3%, отбелязвайки най-слабо повишение от второто тримесечие на 2013-а година и след като през последните три месеца на предходната година това мерило за вътрешното потребление отбеляза растеж от 2,6 на сто.

Важна подкрепа за на пръв поглед доста силния икономически растеж през първите три месеца на 2019-а година оказа износът, който нарасна с 3,7% при рязко свиване на вноса също с 3,7 на сто. По този начин доста малкият търговски дефицит добави цели 1,03 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ, след като в края на миналата година търговския баланс оказа неутрален ефект върху икономическия растеж.

Рязкото увеличаване на стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) до 128,4 млрд. долара (най-голям обем от второто тримесечие на 2015-а година) от 96,8 млрд. долара в края на 2018-а година също допринесе за ускоряване на икономическата експанзия през трите месеца до края на март. Част от това повишение се дължеше на слабо търсене на промишлено произведени стоки, особено в автомобилния сектор, което обаче се очаква да окаже негативно влияние върху промишленото производство в бъдеще. Това изненадващо силно нарастване на бизнес запасите допринесе с цели 0,65 процентни пункта към растежа на БВП през първото тримесечие, след като в края на предходната година допринесе с едва 0,13 процентни пункта.

Растежът на нежилищните дълготрайни бизнес инвестициите пък се забави до 2,7% от 5,4% през предходното тримесечие, като бизнес разходите за оборудване се увеличиха с едва 0,2% (най-слабо повишение от третото тримесечие на 2016-а година), докато разходите за жилищно строителство се свиха с 2,8%, отбелязвайки понижение за пето поредно тримесечие.

Държавните и щатските разходи нараснаха с цели 3,9% след техен спад с 1,3% през последното тримесечие на 2018-а година, допринасяйки с 0,41 проценти пункта към растежа на БВП с 3,2% през първите три месеца на тази година.

Негативен фактор обаче е рязкото забавяне на частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През първото тримесечие на 2019-а година растежът на потребителските разходи се забави рязко до едва 1,2% от 2,5% в края на предходната година, отразявайки спад с цели 5,3% на разходите за стоки с дълготрайна употреба след повишение с 3,6% през четвъртото тримесечие а 2108-а година.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) нарасна през първото тримесечие с едва 1,4% след повишение с 1,9% в края на 2018-а година. Растежът на основния ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, пък се забави рязко до 1,3% от 1,8% през предходното тримесечие.

Това забавяне на инфлацията е в подкрепа на прекратената от страна на Фед политика на постепенно затягане (повишаване) на основните лихвени ставки. Солидният растеж на БВП през първото тримесечие обаче може да парира и появилите се в последно време спекулации за предстоящо до края на годината намаляване на нивото на федералната фондов лихва.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.03   1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с...
Полезно от Мрежата
7sport.net