Антикризисната мярка 60 на 40 се удължава с още два месеца, ще се актуализира бюджетът

04.06.2021 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Мярката 60 на 40 ще бъде продължена още два месеца. За нея са заделени 1,5 млрд- лева. С остатъчния ресурс ще бъде продължена с някои корекции. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев
Антикризисната мярка 60 на 40 се удължава с още два месеца, ще се актуализира бюджетът
Снимка: под лиценза на creative commons

Антикризисната мярка 60 на 40 ще бъде продължена още два месеца. За нея са заделени 1,5 млрд- лева. С остатъчния ресурс ще бъде продължена с някои корекции. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг за новите икономически мерки за стабилизиране на бизнеса

В страната се усеща плавен преход към съживаване на икономиката и преход към възстановяване. Намалява нивото на безработицата. 5,65% е към юни нивото на безработицата, допълни той.

По думите му нивата за безработица и заетост са основен критерий за възстановяването на икономиката. „Числата показват, че икономиката върви към нормалните нива на заетост за българската икономика“, каза Донев.

Той посочи още, че следващата седмица ще се проведе национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще се обсъдят параметрите и продължаването на мярката за два месеца. Продължава и диалога за нови мерки.

Предлага се гаранционна програма за близо 2.5 млрд. лева, обяви икономическият министър Кирил Петков.

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви възможност за нов кредит, с който малкият и средният бизнес да може да се възстановява от последствията от COVID-19. За новите заеми няма да са необходими обезпечения, но желаещите ще трябва да покажат документи, че бизнесът им е оперирал през последните три години. Така ще могат да се заявяват до 70% от приходите си през 2019 г. или 2020 г., "което е по-голямо", уточни Петков. Не бе посочено каква ще е лихвата.

По думите му кредитът може да бъде получен за до 10 дни, а трябва да бъде изплатен за до 7 години. Кредитната възможност е съгласувана с Европейската комисия, твърди министърът на икономиката и обяви, че програмата е в размер на около 2.5 млрд. лв.

"Държавата покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции", заяви Петков и обясни, че по този начин банките ще могат да отпускат кредити в рискови бизнеси, напр. в областта на туризма. Служебният социален министър Гълъб Донев добави, че за кредита ще може да кандидатстват и самоосигуряващите се.

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, която ще внесе в момента, в който има действащ парламент. Това обяви министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг днес. Обясни, че актуализацията цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по антикризисните мерки."Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката", коментира още Василев.

Допълни, че при тази актуализация няма да се увеличава заложения в Закона за държавния бюджет дефицит от 4.9 млрд. лв.

Нуждата от актуализация е заради това, че антикризисните мерки за бизнеса и хората не бяха заложени за след края на май. В същото време, за да се направи актуализация, е нужно да има действащ парламент.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...