Правителството даде пари на обсерваторията в Рожен - под условие

14.11.2012 | 12:58
по статията работи: Филипа Тодева
МОСВ и МЗХ ще могат да възлагат допълнителни задачи на астрономите, влизащи в компетенцията им
Правителството даде пари на обсерваторията в Рожен - под условие

От три години само слушам, че ще затворят Рожен. Както виждате, няма да го затворят. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, на което присъстваха екип астрономи и директорът на Астрономическия институт към БАН Таню Бонев.

Стана ясно, че днес (14 ноември) е била постигната договореност между института и две от министерствата - Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Ведомствата на Нона Караджова и на Мирослав Найденов ще могат да възлагат задачи, които астрономите са компетентни да решават. Това е било условието, за да бъде дадено финансиране на обсерваторията на Рожен, която е в тежко финансово състояние.

Естествено, учените не са във възторг, тъй като дори астрономията да е най-мултидисциплинарната, а може би и най-приложната наука, и методите за анализ, обработка интерпретацията на изображенията да могат да бъдат прилагани и в дейности, специфични за тези две министерства, това ще ги отклони от дейностите, които са присъщи на астрономията.

"Може би ще пропуснем някой астероид, който след 10-тина години ще удари Земята. Има един опасен астероид, който през 2036 г. може да ни удари”, започна да обяснява Бонев, но бе прекъснат от министър-председателя с разпореждане да го наблюдават щом е опасен.

"Ще го гледаме, ако ни остане време от другите дейности, с които сега се натоварваме допълнително, за да получим тази допълнителна инжекция към бюджета на института и обсерваторията. Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда”, добави той. И тук заръката на премиера е астрономите да наблюдават по-внимателно небето, предаде iNews.bg.

Министър-председателят Бойко Борисов е уверен обаче, че до подобни пропуски няма да се стигне, защото възложението към НАО-Рожен е да наблюдава влиянието върху горите и околната среда. "БАН си има свой бюджет и трябва да се грижи за своите институти, но след като са я докарали дотук - два допълнителни договора, възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите”, обясни Борисов.

По линия на договора с Министерството на земеделието и храните Рожен ще получи 120 хил. лева, а по линия на Договора с ПУДООС ще получи 150 хил. лева.

"Единият договор е подписан, така че още днес ще получите парите, така че да можете да си платите заплатите, режийните и тока, с другите ще си развивате научната дейност”, обобщи премиерът. Той даде уверенията си на астрономите, че, ако има необходимост от допълнително финансиране, такова ще бъде отпуснато целево през Министерство на образованието и науката - "за да не изпуснем някой астероид или някой взрив на звезда след 10 години”.

"Направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта, и толкова пари ще ви дам допълнително през МОМН, за да не пропуснем никоя звездичка, която ще се взриви в планетата. Да сме на бойния си пост. Доволни ли сте така?”, заяви Борисов.

Отговорът на учените е положителен, те ще разчитат на неговата дума.

Янко Николов, астроном на Рожен, обясни на заседанието на Министерски съвет, че обсерваторията не е само един телескоп и електроника, а символ на България, който трябва да продължи да съществува. Той подчерта, че макар астрономията да не е от науките, които се ползват с най-широкото обществено внимание, социалните мрежи в интернет с повишен интерес следят съдбата на обсерваторията.

По линия на втория договор коментар направи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която каза, че била много разочарована от принципа на разпределяне на парите в БАН. По нейно мнение средствата се разпределяли между институтите на калпак, а не според нуждите на обществото. Академията нямала приоритети и поради тази причина Караджова предлага реформа.

Подобна реформа беше замислена преди две години от министъра на образованието и науката Сергей Игнатов. Тя предвиждаше някои от институтите да бъдат извадени от структурата на Академията и да станат държавни. Предстои този въпрос да бъде обсъден, когато бъде избран нов председател на БАН.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....