Правителството даде ход на строежа на каскадата "Горна Арда"

02.09.2009 | 13:17
по статията работи:
Инвеститор в проекта ще бъде "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД. В него освен електрическата компания влизат EVN и Alpine Bau
Правителството даде ход на строежа на каскадата "Горна Арда"

Правителството определи "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД за инвеститор на каскада "Горна Арда". Проектът предвижда изграждането на три нови хидровъзела - "Мадан", "Ардино" и "Сърница" в горния участък на р. Арда. Общата им инсталирана мощност ще бъде 174,2 MW, а очакваното средногодишно енергийно производство е 440 GWh.

Срокът за изпълнението му е между 5 и 8 години, заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Построяването на съоръжението ще повлияе позитивно за развитието на Западните Родопи, където има висока безработица. "През първите две години ще бъдат разкрити около 700-900 работни места. При пълното разгръщане на строителните работи по трите обекта ще бъдат ангажирани 2400-2700 души", заяви още министърът.

"В момента разполагаме със стари оценки за проекта, според които той струва 310 млн. евро. Очакванията са, че към момента изграждането на каскадата ще струва около 500 млн. евро", отчете Трайчо Трайков

Министърът каза още, че в акционерното дружество, което ще изгражда каскадата, към момента влизат НЕК и наследникът на фалиралата турска компания "Джейлан холдинг" -  CCG. От пролетта на тази година има споразумение между НЕК, австрийския консорциум Alpine Bau и EVN, от една страна, и между австрийците и CCG - от друга, за прехвърляне на дела на CCG към австрийския консорциум. Делът е около 30%. Така се предвижда акционери в дружеството да бъдат НЕК, EVN и Alpine Bau.

Има заведен иск в Парижкия арбитражен съд за 75 млн. евро от CCG. От 25 май тази година искът е прекратен за 4 месеца. Срокът на иска изтича на 14 септември, припомни още енергийният министър. „Опитваме се да бъдем максимално оперативни, за да не бъде подновено делото по арбитражния иск", каза още Трайков.

Реализирането на проекта е в съответствие с целите на страната за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). До 2020 г. 16% от крайното енергийно потребление трябва да бъде от възобновяеми енергийни източници.

Министерският съвет днес одобри и писмо за подкрепа за реализиране на инвестиционния проект. То не представлява държавна гаранция, не натоварва допълнително държавния бюджет и не поражда финансови задължения за държавата. Документът ще бъде подписан от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. С утвърждаването му ще стане възможно окончателното структуриране на "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД.

По време на срещата днес министърът отдели внимание и на друг ключов за страната ни проект - "Бургас - Александруполис". По думите на Трайков, проектът не е на толкова напреднал етап, колкото се представя в обществото. Оказва се, че все още не е приключила оценката на германски консултант за рентабилността на проекта, което допълнително го забавя.

Забавянето от своя страна дава възможност на държавата спокойно да обмисли решението си дали да се откаже, подчерта министърът. Трайчо Трайков изтъкна още, че към момента България не се е отказала и работи по проекта.

От Министерския съвет: Апостол Апостолов, Econ.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.02   1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-ия щат на САЩ. 1819 г. – Британският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net