Правителството даде ход на строежа на каскадата "Горна Арда"

02.09.2009 | 13:17
по статията работи:
Инвеститор в проекта ще бъде "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД. В него освен електрическата компания влизат EVN и Alpine Bau
Правителството даде ход на строежа на каскадата "Горна Арда"

Правителството определи "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД за инвеститор на каскада "Горна Арда". Проектът предвижда изграждането на три нови хидровъзела - "Мадан", "Ардино" и "Сърница" в горния участък на р. Арда. Общата им инсталирана мощност ще бъде 174,2 MW, а очакваното средногодишно енергийно производство е 440 GWh.

Срокът за изпълнението му е между 5 и 8 години, заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Построяването на съоръжението ще повлияе позитивно за развитието на Западните Родопи, където има висока безработица. "През първите две години ще бъдат разкрити около 700-900 работни места. При пълното разгръщане на строителните работи по трите обекта ще бъдат ангажирани 2400-2700 души", заяви още министърът.

"В момента разполагаме със стари оценки за проекта, според които той струва 310 млн. евро. Очакванията са, че към момента изграждането на каскадата ще струва около 500 млн. евро", отчете Трайчо Трайков

Министърът каза още, че в акционерното дружество, което ще изгражда каскадата, към момента влизат НЕК и наследникът на фалиралата турска компания "Джейлан холдинг" -  CCG. От пролетта на тази година има споразумение между НЕК, австрийския консорциум Alpine Bau и EVN, от една страна, и между австрийците и CCG - от друга, за прехвърляне на дела на CCG към австрийския консорциум. Делът е около 30%. Така се предвижда акционери в дружеството да бъдат НЕК, EVN и Alpine Bau.

Има заведен иск в Парижкия арбитражен съд за 75 млн. евро от CCG. От 25 май тази година искът е прекратен за 4 месеца. Срокът на иска изтича на 14 септември, припомни още енергийният министър. „Опитваме се да бъдем максимално оперативни, за да не бъде подновено делото по арбитражния иск", каза още Трайков.

Реализирането на проекта е в съответствие с целите на страната за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). До 2020 г. 16% от крайното енергийно потребление трябва да бъде от възобновяеми енергийни източници.

Министерският съвет днес одобри и писмо за подкрепа за реализиране на инвестиционния проект. То не представлява държавна гаранция, не натоварва допълнително държавния бюджет и не поражда финансови задължения за държавата. Документът ще бъде подписан от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. С утвърждаването му ще стане възможно окончателното структуриране на "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД.

По време на срещата днес министърът отдели внимание и на друг ключов за страната ни проект - "Бургас - Александруполис". По думите на Трайков, проектът не е на толкова напреднал етап, колкото се представя в обществото. Оказва се, че все още не е приключила оценката на германски консултант за рентабилността на проекта, което допълнително го забавя.

Забавянето от своя страна дава възможност на държавата спокойно да обмисли решението си дали да се откаже, подчерта министърът. Трайчо Трайков изтъкна още, че към момента България не се е отказала и работи по проекта.

От Министерския съвет: Апостол Апостолов, Econ.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net