Приватизацията през 2016 г. осигурила под 20 млн. лв.

15.06.2017 | 16:25
по статията работи: econ.bg
През 2016 г. от предложените за продажба 67 обекта /акции/дялове, имоти-частна държавна собственост миноритарни пакети/, сделки са осъществени за 24 обекта
Приватизацията през 2016 г. осигурила под 20 млн. лв.
Снимка: под лиценза на creative commons

През 2016 г. постъпленията от приватизационни сделки, неустойки, лихви и разсрочената част от цената по приватизационни сделки са в размер на 19 560 000 лв.

Това се посочва в отчет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, цитиран в доклад на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Отчетът беше гласуван и приет от депутатите в пленарна зала днес. 

През 2016 г. от предложените за продажба 67 обекта /акции/дялове, имоти-частна държавна собственост миноритарни пакети/, сделки са осъществени за 24 обекта. Постъпленията по приватизационните продажби са общо в размер на 15 806 000 лв. 

От тази сума малко над 8 млн. лв. са от продажбата на Дипломатически клуб Бояна.

По отношение на 65 дружества е извършен следприватизационен контрол. Изпълнени са приватизационните задължения при 64 договора. 

Постъпилите плащания от дейността по следприватизационен контрол и свързаното с него процесуално представителство са в размер на 3 581 000 лв. Анализирани и приключени с констатации са общо 83 отчета по 65 приватизационни договора. Начислена е неустойка по един приватизационен договор. Приети са плащания по 30 приватизационни договора. Осъществени са проверки на място в приватизирани дружества и обособени части по 16 договора. 

Извършена е проверка на документация и са издадени 18 удостоверения за изпълнение на задължения и за липса на задължения. 

В отчета се посочва още, че към 31 декември 2016 г. ресурсът от обекти на приватизация, по които се осъществяват дейности по подготовката или по осъществяване на същинските приватизационни процедури, се състои от 13 мажоритарни пакета акции/дялове, 3 пакета от дялове/акции, собственост на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала в други търговски дружества, 62 миноритарни пакета акции/дялове, 16 обособени части, собственост на търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, 130 обекта, представляващи имоти-частна държавна собственост и имоти с предоставени права на управление на ръководители на държавни ведомства, за които има предложения за приватизация. 

В рамките на дебатите Кристиан Вигенин от БСП заяви, че от групата ще внесат предложения за законодателни промени, свързани с включване на предприятия в забранителния за приватизация списък.

Преди месец кабинетът реши да спре приватизацията, а обособени части да се продават само с решение на парламента.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.07   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....