Министерството на финансите пое вътрешен дълг за 50 млн. лева под формата на 4-годишни книжа

21.06.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Това представлява пета емисия на левови ДЦК от началото на годината след два предходни аукциона за емитиране на дългосрочни 10 и половина годишни държавни ценни книжа на обща стойност от 150 млн.
Министерството на финансите пое вътрешен дълг за 50 млн. лева под формата на 4-годишни книжа
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите преотвори емисия 4-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 22 февруари 2021 година. На проведения на 19-и юни аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност от едва 0,05 процента, която е най-ниската до момента доходност за лихвоносни ДЦК. 

За сравнение, при предишното преотваряне на емисията 4-годишни ДЦК преди два месеца бяха пласирани книжа за 60 млн. лева при среднопретеглена годишна лихва от 0,11%. 

Общият размер на подадените вчера поръчки достигна 103,00 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,06. Спредът спрямо германските федерални облигации в този сегмент е 59 базисни пункта, посочва Министерството на финансите. Най-голямо количество от преотворената на 19-и юни емисия 4-годишни ДЦК беше придобито от банките - цели 79,6%, следвани от пенсионните фондове - с 10,4 %, като други инвеститори придобиха общо 10% от книжата. 

Това представлява пета емисия на левови ДЦК от началото на годината след два предходни аукциона за емитиране на дългосрочни 10 и половина годишни държавни ценни книжа на обща стойност от 150 млн. лева с падеж на 25-и юли 2027-а година и първите две емисии на 4-годишните облигации с падеж на 22-ри февруари 2012-а година. Тази година финансовото министерство няма да поема дълг от външните пазари, като ще акцентира върху пускането на емисии само на вътрешния пазар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...