Работодателите у нас все още са консервативни към наемането на нови служители

11.09.2012 | 16:09
по статията работи: Елица Елефтерова
Нетният обзор на заетостта отбелязва понижение от 8 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година
Работодателите у нас все още са консервативни към наемането на нови служители
Снимка: Булфото

Българските работодатели очакват умерен темп на наемане през четвъртото тримесечие на годината с най-силни планове за назначаване на персонал, отчетени от мениджърите в сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти и в региона на София.

Нетният обзор на заетостта отбелязва понижение от 8 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година, както и спрямо предходното тримесечие. От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, 16% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода октомври-декември.

„Развитията в страните от ЕС обикновено оказват влияние върху българския пазар с известно забавяне във времето. Въпреки несигурността по отношение на бизнес климата в съседните страни, българските работодатели бяха по-оптимистични в своите прогнози за второто и третото тримесечие на годината.

Сега обаче, оптимизмът за наемане на персонал сред мениджърите очевидно намалява и работодателите стават по-предпазливи в своите очаквания за последните три месеца на годината,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Работодатели само от два региона в България отчитат позитивни намерения за наемане

Работодатели само от два региона посочват, че имат намерение за наемане на персонал в следващото тримесечие – София с нетен обзор на заетостта от +11% и Пловдив с +6%. Най-песимистични планове за нови назначения през четвъртото тримесечие са отчетени от работодателите в региона на Варна, където нетният обзор пада на -5%.

„Данните за Варна и Бургас следват естествения сезонен тренд, свързан с намаляване на темпа на наемане в края на летния туристически сезон. Възможностите за търсещите работа в София и Пловдив остават традиционно най-силни сред всичките пет региона. Очакванията на работодателите за наемане на персонал през последните три месеца на 2012 г. наподобяват техните нагласи от първото тримесечие на годината.

Прогнозите за периода януари-март може и да не са били толкова оптимистични, но съдейки от опита на Manpower в България, в този период бяха запълнени много свободни позиции, най-вече тези, за които има недостиг на кадри като инженери и квалифицирани работници,” допълва Василева.

Нетен обзор на заетостта в България – сравнение по сектори

Работодатели от три от общо десетте анкетирани сектори отчитат негативни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в сравнение с предишното обзорите намаляват в 9 от секторите. На годишна база обзорите също намаляват в девет от десет сектори.

„Тъй като част от по-големите инфраструктурни проекти са в застой или са вече завършени, не е изненадващо, че плановете за наемане на персонал сред работодателите в строителния сектор отбелязват внезапен спад. Нетният обзор се понижава значително с 22 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие,” отбелязва г-жа Василева. „Според наскоро обявена информация Камарата на строителите в България отчита 17% безработица в сектора.”

Очакванията на работодателите за нови назначения са най-силни в сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти (+18%), публичен и социален сектор (+13%) и транспорт, складове и комуникации (+8%). От друга страна, работодателите от ресторантьорския и хотелиерския сектор (-16%)отчитат най-слаби планове за наемане за периода октомври-декември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...