Американските инвеститори настояват съдебната реформа да се доведе докрай

07.03.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Американските компании настояват да се запази 10%-ната единна ставка на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица, да се спре тенденцията за редовно увеличение на максималния осигурителен праг
Американските инвеститори настояват съдебната реформа да се доведе докрай
Снимка: AmCham

Устойчива икономическа и бизнес среда, развитие на човешкия капитал и върховенство на закона са трите основни приоритета в Бялата книга за 2017 г. на Американската търговска камара в България (AmCham, АмЧам). Днес сдружението на американските инвеститори представи документа пред медиите, а след сформирането на редовен кабинет възнамерява да го връчи и на него.

През последния месец камарата проведе срещи с основните политически партии, за да обсъди с тях икономическите приоритети, които са в основата на Бялата книга и за да участва все по-активно в законодателния процес в следващия парламент, припомни президентът й Красимира Чемишанска.

"АмЧам" застъпва позицията, че промените в конституцията и Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 г. са начало на процес за постигане на пълноценна съдебна реформа, с цел преодоляване на една от основните пречки пред икономическия растеж. За да се доведе до край тази реформа, трябва да има пълна независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, специализация и квалификация на съдиите и въвеждане на електронно правосъдие, се казва в документа.

"През последните 7-8 години чуждестранните инвестиции бяха на изключително ниско ниво. Това до голяма степен беше компенсирано от еврофондовете, но те ще спрат в един момент", коментира Сергей Койнов, вицепрезидент на "АмЧам" и управител на "Ей Джи Кепитъл".

"Това, което възпира както чуждестранните, така и българските инвеститори, е високото ниво на корупция, обяви изпълнителният директор на "АмЧам" Алекс Нестор.

Американските компании настояват да се запази 10%-ната единна ставка на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица, да се спре тенденцията за редовно увеличение на максималния осигурителен праг и да се увеличи събираемостта на данъците.

Членовете на камарата очакват за равен достъп на българските и чуждите компании до обществените поръчки, стабилност и предвидимост в енергийния сектор, развитие на капиталовия пазар. 

Всяко следващо правителство следва да си поставя за цел развитие поне на базови ИТ умения, призова Ива Тодорова, член на борда на директорите на "АмЧам" и директор правителствени политики и регулаторни режими в Ай Би Ем. 

Сред младите българи има 42% функционална неграмотност, а едва 31% от българските граждани имат базови цифрови умения, припомни тя и подчерта и необходимостта от промени в трудовото законодателство, за да бъде то адекватно на бързо променящата се икономическа среда и технологичното развитие.

Според представителите на американския бизнес в България правомощията на Българската агенция за инвестиции трябва да се засилят и тя да премине на пряко подчинение на министър-председателя, а не на министъра на икономиката, както е сега.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net