Рециклирането - почти непознато у нас

17.04.2012 | 10:09
по статията работи: Ралица Стоянова
Докато ние изхвърляме почти всичкия си боклук в депа, рециклирането носи сериозни печалби в ЕС
Рециклирането - почти непознато у нас
Снимка: Булфото

Между 83 и 96% от боклука у нас се изхвърля в депа за отпадъци. Докато у нас рециклирането не е особено познато, Белгия, Дания, Германия, Австрия, Швеция и Холандия депонират по-малко от 3% от битовите си отпадъци и превръщат отпадъците от проблем в ресурс.

У нас в депата попадат основно неопасните отпадъци от производството и битовите отпадъци, показват данните от доклад на Европейската комисия. За справяне с боклуците общините събират такса "смет", която се използва за извозване на боклуците до депата и почистването на населените места. 

А рециклирането носи сериозни печалби - през 2008 г. отраслите, свързани с управлението и рециклирането на отпадъци в ЕС, са имали 145 милиарда евро оборот и около 2 милиона работни места. Пълното спазване на политиката на ЕС в областта на отпадъците би могло да създаде още 400 000 работни места в рамките на ЕС, както и допълнителен годишен оборот, възлизащ на 42 милиарда евро, пише iNews.bg.

Комбинация от данъци и забрани по отношение на депонирането и изгарянето, схеми за отговорност на производителите и схеми за плащане въз основа на принципа "плащаш повече, ако изхвърляш повече" се оказват най-ефективните инструменти в целия ЕС за пренасочване на потоците отпадъци към по-устойчиви пътища, се посочва в доклада на ЕК.

От комисията препоръчват тези икономически инструменти да бъдат въведени по-широко във всички държави членки, ако ЕС иска да постигне целите, определени в Пътната карта за ефективно използване на ресурсите. Основната ѝ цел е нулево депониране, максимално рециклиране и повторна употреба, както и ограничаване на енергийното оползотворяване до неподлежащите на рециклиране отпадъци.

От ЕК обобщават добрите практики за подобряване на управлението на отпадъците.

  • Данъци и/или забрани по отношение на депонирането и изгарянето — резултатите от проучването са недвусмислени: процентите на депониране и изгаряне са намалели в страните, където разходите за депониране и изгаряне са се увеличили вследствие на забрани или данъци;
  • Схемите за плащане въз основа на принципа "плащаш повече, ако изхвърляш повече" се оказаха много ефикасни за предотвратяване на образуването на отпадъци и за насърчаване на гражданите да участват в разделното събиране на отпадъци;
  • Схемите за отговорност на производителите дадоха възможност на няколко държави членки да събират и преразпределят средствата, необходими за подобряване на разделното събиране и рециклирането. Разходната ефективност и прозрачността обаче силно се различават в отделните държави членки и при различните потоци отпадъци, затова е необходимо внимателно планиране и наблюдение на тези схеми.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...